Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23533 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Kyivmaps

Історики Тімоті Снайдер, Сергій Плохій, Ярослав Грицак разом з десятками інших науковців запускають проєкт «Українська історія: глобальна ініціатива». На меті – дослідити глибинну історію сучасної України.

Його учасники планують дослідити звʼязки всесвітньої історії з українською, а також відповісти на запитання «Хто ми?» та «Як виникла нація?» за допомогою нових підходів. Окрім історії, до дослідження залучать зоологію, природничу історію, палеонтологію та археологію.

У маніфесті йдеться про те, що як українську історію не можна сприймати окремо, так і європейська не існує відірвано від України, а також, що всі події у світі взаємоповʼязані. Наприклад, російське вторгнення завдає шкоди не лише нашій країні, а й псує довкілля усього світу та загрожує масштабним голодом.

Автори розповідають, що національна історія може бути обмежена однобоким поглядом та, щоб повністю її осягнути, потрібно застосовувати різні перспективи. Наприклад, те, що видається нетиповим для України, може бути цілком звичним для інших країн, та допоможе нам змінити хід постколоніальної історії.

Упродовж трьох років над проєктом працюватимуть близько 90 науковців – серед них 50 українців та 40 іноземців. Серед керівників ініціативи є публічні інтелектуали на кшталт Енн Епплбаум.

Нагадаємо, Тімоті Снайдер збирає гроші на сенсори, які виявляють ракети і дрони.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button