Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
У селі Мощун зруйновано понад 800 будинків. За два роки нічого не змінилося. Фото: facebook.com/volodymr.gutsul

У Гостомельській громаді під Києвом за два роки повтомасштабного вторгнення розікрали понад 21 мільйон гривен на відновленні пошкодженого житла. Держаудитслужба виявила 100 випадків, коли роботи було оплачено, але невиконано. 

«Жителі Гостомельської громади, яка однією з перших прийняла на себе удар ворога, обурюються, що на відновлення їхнього житла йдуть значні кошти, проте роботи або взагалі не виконувалися, або лише частково. На жаль, такі випадки підтвердилися», — зазначає голова служби Алла Басалаєва.

Підрядники брали гроші, виділені на ремонт і відбудову, але не виконували робіт.

«Заміна вікон» в селі Мощун 

Колишній начальник Гостомельської військової адміністрації отримав від обладміністрації будівельні матеріали на суму майже 11 мільйонів гривень і просто їх привласнив.

На одному із комунальних підприємств виявили нестачу будівельних матеріалів, які надали як благодійну допомогу, на 1,2 мільйонів гривень. 

В одному будинку в Гостомелі мали відновити дах, а в іншому, в селі Мощун, — встановити вибиті вікна. За документами, роботи було оплачено й виконано, та насправді жителі залишилися без заявлених ремонтів. Тільки на ці два об’єкти з міського бюджету було виділено майже 500 тисяч гривень.

«Заміна покрівлі» в Гостомелі

Натомість деяким забудовникам Гостомельська військова адміністрація замінила вікна в новобудовах в повному обсязі на 2,9 мільйона гривень при тому, що люди там не проживають та квартири не продані.

Заміна вікон у новобудові Гостомеля

Держаудитслужба вже провела фінансовий аудит бюджетних витрат в Ірпені та Бучі. Зараз державні аудитори перевіряють Бородянку.

Раніше про розкрадання грошей на відбудові Гостомеля повідомляло Bihus.Info. Чиновники запевняли, що підписували з підрядниками прямі договори і не перевіряли підприємців, бо ті, мовляв, самі приходили і пропонували свої послуги за власною ініціативою.

У Бюро економічної безпеки дані журналістів підтвердили, нарахувавши розкрадань на 5 мільйонів гривень. Чиновники платили підставним ФОПам, які не виконували ремонтів. Окремі роботи були взагалі здійснені силами комунальників. 

Під час окупації Гостомеля росіяни вбили місцевого голову Юрія Пилипка. Після цього військовою адміністрацією кілька місяців керував Тарас Думенко, влітку 2022-го його змінив Сергій Борисюк.

У червні 2023-го, після скандалу, викликаного розслідуванням журналістів, Борисюка звільнили. Зараз селищну адміністрацію Гостомеля очолює Сергій Смаль.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button