Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Базарній 93 в центрі Одеси обвалився триповерховий історичний будинок. Повністю зруйновано один із під’їздів. Це друге обвалення пам’ятки 1919 року за два тижні.

Рятувальники не виявили під завалами загиблих чи постраждалих, повідомляє ДСНС.

За даними Думської, будівля була аварійною, мещканців відселили, але в підвалі продовжували жити двірники.

«Хто там жив на руїнах, замість того, щоб піти туди, де їх чекають, ніхто проконтролювати не може», — заявили виданню в міській адміністрації та запевнили, що ніхто в будинку не жив.

Але місцеві журналісти поговорили з чоловіком, який був всередині в момент обвалення. Він розповів, що все трапилося вранці, після того, як вони з товаришем умилися та попили каву. Вони опинилися під завалами, але не постраждали й змогли самостійно вибратися.

«Відкрили двері — камні всі сипляться туди. Добре, що двері відчинялися в той бік, інакше ми б їх не відкрили. Потроху витягнули каміння, побачили світло, пробилися назовні, так і вилізли», — розповів чоловік.

Попереднє обвалення сталося не далі як 27 листопада. Тоді ще будинок був заселений. Віцемер Одеси Філатов заявив, що людей відселять, а з будівлі знімуть охоронний статус і знесуть.

Будинок після обвалення 27 листопада 2023 року

Будинок має статус пам’ятки архітектури місцевого значення. 1994 року його визнали аварійним. Протягом тридцяти років історична будівля в центрі Одеси продовжувала руйнуватися і її не відновлювали навіть попри те, що в ній жили люди.

Так, 2005 року обвалилася частина горища і стіни. У 2021-му ремонтували каналізацію, і почав просідати ґрунт. Після початку великої війни будинок пошкодило вибуховою хвилею під час однієї з російських атак. У серпні цього року зруйнувалася ще одна зі стін.

Будинок у 2011 році. Зображення з Google Maps

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button