Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23557 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Міністерство у справах ветеранів презентувало проєкт Національного військового меморіального кладовища, яке створять у межах Гатненської громади. При проєктуванні НВМК було враховано закордонний досвід, зокрема відомого Арлінгтонського національного кладовища у США.

На земельній ділянці площею 260 гектарів облаштують військове кладовище, церемоніальну площу, будинок трауру, крематорій, музейно-виставковий комплекс та іншу необхідну інфраструктуру. Будівництво здійснюватимуть у кілька черг – у першій буде побудовано сектор поховань, колумбарій, площу, де буде відбуватися прощання з воїнами, і необхідні споруди для організації поховань.

У межах презентації представили проєкти уніфікованих надгробних плит – їх буде витримано у єдиному стилі з урахуванням релігійних особливостей.

У міністерстві врахували те, що меморіальний комплекс знаходитиметься за межами Києва, і пообіцяли організувати зручний трансфер для відвідувачів. Проєктом передбачили організацію регулярних шатлів від основних транспортних вузлів до меморіального комплексу.

Будівництво мають завершити до 30 липня 2025 року.

Як обирали місце для кладовища?

Процес створення меморіального військового кладовища розпочався ще минулого року. У травні 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким передбачено створення Національного військового меморіального кладовища.

На доручення прем’єр-міністра 27 жовтня 2022 року Київрада доручила Департаменту містобудування та архітектури розробити детальний план території для розташування меморіального кладовища в урочищі «Лиса Гора». Тоді екоактивісти виступили проти та створили петицію, яку Київрада відхилила.

У січні прем’єр Денис Шмигаль доручив знайти нове місце для створення кладовища, замість Лисої гори. У квітні 2023 року Київська міська рада виділила земельну ділянку для створення кладовища в Биківні в Деснянському районі Києва. У травні парламент ухвалив відповідний закон – його підписав голова ВР, але не підписав Президент. 

У серпні Кабмін змінив місце будівництва Національного військового меморіального кладовища – його вирішили звести на території Гатненської територіальної громади.

Нагадаємо, у Києві встановили гіперреалістичну силіконову фігуру героя Мацієвського.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button