Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Media Port

12 грудня у Чкаловському, що в Харківській області, топонімічна комісія підбила підсумки щодо перейменування селища – найбільше голосів набрали Чикаго та Слобідське.

На жаль, обговорення відбувалось кволо – пропозиції щодо перейменування внесли лише 110 жителів громади, повідомила представниця Чкаловської селищної військової адміністрації (СВА) Олена Толстая.

Начальника СВА Сергій Котенко розповів Суспільному, що громаді запропонували Слобідське або «інший варіант», тому мешканці селища і запропонували назву Чикаго. Він вважає, що більшість тих, хто взяв участь в опитуванні, – це молодь, яка між собою так жартома називає Чкаловське.

Фото: Media Port

Заступник начальника Чкаловської СВА Вадим Суманєєв, коментуючи ситуацію, відзначив почуття гумору жителів громади, проте вважає, що варто зупинитись на назві Слобідське, оскільки «місцевість належить до Слобідської України з давніх-давен».

З його пропозицією погодилася комісія, проте остаточне рішення приймуть народні депутати – до Верховної Ради будуть надіслані обидві пропозиції. Представниця Інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова каже, що ці варіанти не містять ні комуністичної, ні імперської символіки, тому Чкаловське можуть перейменувати як на Слобідське, так і на Чикаго.

Чкаловське було назване на честь Валерія Чкалова – російського льотчика, чий образ широко використовувала радянська пропаганда, розповідає Тахтаулова. Чкалов обіймав керівні військові посади, був командиром бригади, тому, відповідно до законодавства, селище, назва на його честь, повинно бути перейменоване.

З початку повномасштабного вторгнення селище було окуповане російськими військами, але у вересні 2022 року воно було звільнене Збройними силами України.

Нагадаємо, жителі Червонограда, що на Львівщині, вирішили перейменувати його на Червоноград.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button