Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Шотландці Джон Гейнор і Даніель Ральф наприкінці жовтня здолали понад 4 000 кілометрів, щоб привезти гуманітарну допомогу в Суми, розповідає Цукр. Що привело їх в українське місто?

Українська мисткиня Катя Гєза перші місяці провела, пересуваючись маршрутом Суми – Мукачево – Суми. Навесні, коли Сумщину звільнили від росіян, Катя вирішила виїжджати, адже обстріли не припинялись і вона переживала за своїх дітей.

Подруга дівчини познайомила її з шотландцем Даніелем Ральфом, який готовий був прийняти її з доньками у себе вдома – так Катя і опинилась і шотландському місті Бургхед. До приїзду гостей господар підготувався: дізнавшись, що українці люблять борщ, він посадив на городі буряки, а згодом навчися готувати цю страву. Щоб гості не сумували через війну, Даніель придумував різні цікаві активності: наприклад, зловити бджолиний рій або поїхати до моря.

Фото: Катя Гєза

Катя помітила, що у шотландців немає бажання позбавлятися старого, щоб створювати нове. Вона вважає, що було б добре, якби сум’яни перейняли вдумливе ставлення до своїх надбань. Також їх сподобалось, що шотландці повністю включені в життя своїх містечок. Наприклад, щоб зробити свій населений пункт комфортнішим, місцеві жителі організовують Coffee morning – у такий спосіб вони збирають кошти, щоб облаштувати клумби, встановити пам’ятні камені, підтримати місцевий музей чи закрити потреби безпритульних тварин.

Через девʼять місяців, проведених в Шотландії, Катя з доньками вирішила повертатись до України. Даніель вирішив допомогти та запропонував довезти сімʼю додому особисто. Спершу він хотів позичити автобус у відповідь чув лише «Ви їдете… Куди?» – його друзів дивувало, що Даніель зібрався у країну, де війна у розпалі. Зрозумівши, що позичити автобус не вдасться, тому вирішив придбати його на аукціоні, проте це виявилось занадто дорого. На щастя, його друг Кріс Гарріс теж вирішив їхати в Україну, тож автобус друзі купили за спільні кошти.

Щоб зібрати гроші на подорож і закупити речі для гуманітарної допомоги, Даніель організував у Бургхеді Coffee morning, де зібрав чимало коштів. На купленому шкільному автобусі волонтери вирушили до Києва – вони подолали понад 4 000 кілометрів за пʼять діб.

Фото: Катя Гєза

У липні 2023 кінцевим пунктом подорожі став Київ, проте вже в жовтні Даніель Ральф вирішив повернутись до України – цього разу він відвідав Суми. Після повернення з першої подорожі до України шотландець відчув, що хоче продовжити допомагати українцям. У другу подорож з ним вирушив Джон Гейнор, який побачив його по телевізору, адже Даніель тоді став досить відомим.

Під подорожі в Суми шотландці привезли з собою речі, необхідні лікарням: колісні крісла, милиці, турнікети, ліки, шкарпетки. Волонтери також доставили дитячі речі: одяг для немовлят, ковдрочки, які власноруч в’язали жительки Бургхеду, а також памперси, пляшечки та іграшки.

Фото: Катя Гєза

Даніель був здивований чистотою українських вулиць, адже думав, що через війну їх перестали прибирати. Йому також сподобалась архітектура, яка поєднує старовинні будівлі та бруталізм, швидкісні дороги, а деякі місця нагадують йому Шотландію в 1970-х роках. Шотландці планують відвідати Україну і втретє, проте поки шкільний автобус планують продати, адже витратили багато коштів на мандрівку.

Нагадаємо, волонтери відновлюють зруйноване житло у Нікополі, який щодня опиняється під обстрілами.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button