Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/readeatcom

Книгою року, за версією BBC Україна, став роман «Драбина» Євгенії Кузнєцової, що вийшов у Видавництві Старого Лева. Переможців літературної премії оголосили напередодні, 14 грудня, у книгарні Readeat.

Головний герой роману Толік купив будинок в Іспанії, подалі від надокучливї родини. Однак незабаром, тікаючи від війни в Україні, приїздять матір, одноногий дядько, далека родичка зі слинявим песиком, сестра з депресивною подругою та інші люди.

«Цього року народне визнання нас випередило. “Драбина” Євгенії Кузнєцової вже довгий час стоїть на видночолі в кожній українській книгарні. Це по-справжньому народний роман про війну», — коментує головна редакторка BBC News Україна та голова журі премії Марта Шокало.

36-річна Кузнєцова — авторка бестселеру «Спитайте Мієчку» та іронічного гастрономічного путівника харчовими звичками українців «Готуємо в журбі».

Переможцем у номінації дитяча Книга року стала «Анна Ярославна: київська князівна — королева Франції» Івана Малковича, видана в А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА. У ній в легкій і доступній формі розповідається про життя однієї з найвідоміших київських князівен.

У номінації «есеїстика» перемогла книга «Пригоди української літератури» Ростислава Семківа, видавництва «Темпора». Літературознавець і викладач Могилянки пропонує поглянути на стилі й напрями української літератури — класицизм, романтизм, реалізм, модернізм, постмодернізм — під незвичним кутом.

Цього року журі обирало фіналістів серед 40 видань. Переможець у кожній номінації отримує премію у розмірі тисячу фунтів у гривнях.

У 2022 році головну премію здобув роман «Танці з кістками. Медичний трилер» Андрія Сем’янківа. У 2021 році — «Хто ти такий?» Артема Чеха; у 2020-му — «Юпак» Сергія Сергійовича Saigon; у 2019-му — «Доця» Тамари Горіха Зерня.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button