Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов/Facebook

Прокуратура розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо незаконної реставрації Братських келій у Києво-Могилянській академії. Це стало відомо з відповіді на звернення депутатки Київради Євгенії Кулеби.

Попри це, наразі охорона університету не пускає на територію поліцейських та журналістів. Активіст Дмитро Перов стверджує, що таку вказівку дав президент академії Сергій Квіт.

Фото: Дмитро Перов/Facebook

Дмитро також розповів, що 17 грудня один з будівельників, що здійснює роботи в Братських келіях, «за скромну подяку» передав активістам одну зі зрубаних балок, що раніше демонтували. Крім історичної та культурної цінності, цей артефакт є важливим свідченням епохи, що не лише дає розуміння про технології, які використовувались в той час, а й підтверджує вік пам’ятки, каже Перов.

Фото: Дмитро Перов/Facebook

Ця балка може відповісти на питання, в якому стані був оригінальний деревʼяний дах памʼятки та чи була необхідність його демонтажу і заміни на залізні конструкції. Активісти вже почали дослідження та звернулись по допомогу до істориків та науковців.

Нагадаємо, наприкінці листопада у келіях братського Монастиря в НаУКМА почали розбирати перекриття. Памʼяткоохоронна спільнота «Спадщина» пояснила, чому «реставрація» Братських келій Могилянки є незаконною.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button