Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/RuslanKravchenkoKyiv

У Бучі відкрили фабрику-кухню, яка готуватиме їжу для 30 навколишніх шкіл і дитячих садочків, повідомляє міськрада.

Харчоблок, який назвали «Готуїмо», збудували за вісім місяців. Зараз тривають тренінги для персоналу та налагоджують технологічний процес. Шкільні обіди почнуть розвозити по закладах із січня-лютого. Щодня тут зможуть виготовляти до 10 тисяч порцій.

«Фабрика-кухня — це інструмент, який дає рівність. Діти чи то в Бучі, чи в Києві, чи в малесенькому селі отримують абсолютно однакову їжу», — розповідає Орест Степаняк, керівник проєктного офісу реформи шкільного харчування.

На фабриці передбачено окремі цехи для м’яса, риби, овочів, а також десертів і виробів з борошна. Кожен процес відокремлено від попереднього: готові страви та чистий посуд не контактують із сирим м’ясом і немитими овочами.

Працівники не мають тягати важкі речі — всі контейнери на коліщатках. Так само немає типових для радянських харчоблоків великих каструль, які треба піднімати.

Після приготування нагетси, запечені без фритюру, овочі на пару та інші страви відправляють у холодильник, де вони зберігаються за температури 3°С. Потім їх у термобоксах доставляють до шкіл і садочків.

«80 градусів — це безпека, бо всі бактерії вмерли, плюс три — це безпека, бо вони не розмножуються притакій температурі. Відповідно, це ідеально безпечне середовище», — запевняє Степаняк.

Проєкт реалізували за фінансування американського бізнесмена Говарда Баффета. Другу таку фабрику-кухню побудують у Лозовій на Харківщині. Вона годуватиме щодня приблизно 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button