Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація: ЖК «Gravity Park»

На Берестейському проспекті, 139 триває будівництво житлового комплексу Gravity Park – воно відбувається впритул до території Національного природного парку «Голосіївський», повідомляє Informator.

Територія, на якій зараз відбувається будівництво, була у постійному користуванні готельного комплексу «Пролісок», спорудженому у 1968 році. У складі комплексу був триповерховий готель з рестораном, літні будиночки кемпінгу на 770 місць, автостоянка та інші споруди.

Візуалізація: ЖК «Gravity Park»

У 2019 році Фонд держмайна продав 81% акцій товариства-власника «Проліску» компанії «Будівельний союз «МОНОЛІТ». У 2021 році департамент містобудування Київради видав дозвіл на реконструкцію «Проліску» в готельно-туристичний комплекс. Попри те, що вид будівельних робіт визначений як реконструкція, на офіційному сайті проєкту йдеться про появу житлового комплексу.

Згідно з дозволом на «реконструкцію» комплексу «Пролісок», який видала ДІАМ, зведені споруди не мають перевищувати 45 метрів, тобто близько 15 поверхів.

Місцеві – проти

У жовтні цього року на сайті Київради зʼявилась петиція з вимогою зупинити будівництво. Авторка Марина Антощук розповідає, що відповідно до отриманих документів від Київзеленбуду, під час будівництва хочуть знищити 18 гектарів широколистяного лісу. Марина також додає, що всупереч виданим дозволам, на ділянці фактично відбувається будівництво, а не реконструкція.

У петиції йдеться, що «Креатор Буд» планує збудувати 13 багатоповерхівок, проте авторка каже, що за кількістю квартир – це повноцінні 30 будинків. Крім того, будівництво відбувається притул до 119 ділянки нацпарку, якої немає на карті забудовника – Марина вважає, що будівництво планують і у цій зеленій зоні.

Мапа: НПП «Голосіївський»
Мапа: ЛУН

На жаль, петиція зібрала лише 3057 підписів із 6000 необхідних, тому не була розглянута. Це звернення було не єдиною спробою зупинити забудовника: активні кияни вже звертались до нацпарку «Голосіївський», проте там відповіли, що оформлення меж парку ще не завершили.

У листопаді 2021 року проти забудовника розпочали кримінальне провадження за зловживання під час проведення будівництва, розповідає Марина Антощук, а в лютому 2022 року ділянку арештували, проте у червні 2022 року арешт зняли.

15 грудня забудовник розпочав продаж апартаментів у першому будинку ЖК Gravity Park – житло в комплексі завбачливо називають «апартаментами», а не квартирами. Це означає, що власники не зможуть зареєструвати в них своє місце проживання чи, наприклад, створити ОСББ.

Перша черга комплексу включає пʼять будинків середньої поверховості, а згодом там планують збудувати кінотеатр, торговий центр, фітнес-центр з чотирма басейнами та дитячий садочок. Дизайн ЖК розроблений архітектурною компанією Archimatika.

Нагадаємо, у листопаді КМДА відхилила петицію щодо заборони проїзду будівельної техніки в екопарк «Осокорки» – там «Stolitsa Group» будує ЖК.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button