Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Унаслідок російської ракетної атаки на Харків другого січня постраждала будівля Держпрому – пам’ятка національного значення, повідомляє Суспільне.

Стіни споруди не пошкоджені, проте вибиті вікна та вітражі – поки що їх закрили ОСБ-плитами. Всередині великих пошкоджень немає, розповів директор Держпрому Микола Чехунов. Від ранку другого січня працівники закривали вікна панелями, щоб встигнути все «зашити» – у ліквідації наслідків також допомагали кілька організацій.

Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків
Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Пошкодження, спричинені атакою, зачепили майже всю північно-західну частину будівлі, розповідає архітектор Віктор Дворніков. Руйнування впливають на стан будівлі, адже порушення температурного режиму може призвести до пошкодження внутрішнього оздоблення – всередині Держпрому знаходиться велика кількість дерев’яних конструкцій, для яких це буде дуже шкідливо. За обсягом пошкоджень роботи з відновлення будуть дуже масштабними, підсумовує він.

Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Поранених у Держпромі немає: атака сталась до початку робочого дня, тому людей не було у будівлі, а працівники, що працюють цілодобово, не постраждали, розповідає Чехунов.

Держпром — це пам’ятка національного значення і світовий зразок авангардної архітектури. Це єдина такого масштабу будівля, що поєднала у собі всі ідеологічні надбання, та є, мабуть, найвизначнішою пам’яткою архітектури для Харкова, вважає Віктор Дворніков.

Нагадаємо, у Харкові внаслідок ракетного удару другого січня постраждала 41 людина та ще одна жінка загинула.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button