Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Музей декоративного мистецтва України/Facebook

У віці 100 років пішла з життя українська художниця-монументалістка Оксана Грудзинська, повідомили у Міністерстві культури.

Оксана Грудзинська – авторка відомого панно у вестибюлі станції метро «Хрещатик», створеного за мотивами традиційного українського рослинного орнаменту. Мисткиня також брала участь у створення інтер’єрів станцій «Дарниця», «Лівобережна» та «Гідропарк», фасаду павільйону «Тваринництво» на ВДНГ, вестибюлю Музею народного декоративного мистецтва в Києві та багатьох інших споруд по всій Україні.

Архівне фото.
Архівне фото.
Фото: Музей декоративного мистецтва України/Facebook

Панно на станції «Хрещатик», яке є найвідомішою роботою художниці, складається з 12 типів прямокутних панелей, які мають безліч варіантів компонування. Грудзинська розповіла, що для створення панно взяла міліметровий папір, розрізала його на квадратики і на кожному намалювала орнамент звичайною кульковою ручкою. Згодом кожен з фрагментів панно довелося розкладати у дворику майстерні і нумерувати, щоб робота не вийшла занадто строкатою. Панно виконане у техніці невисокого рельєфу та розписане кольоровими поливами.

Одна з робіт художниці. Фото: Музей декоративного мистецтва України/Facebook

З 1947 року Грудзинська працювала в Експериментальній майстерні художньої кераміки, а на початку 1970-х років почала працювати в Художньому фонді України. У 1990–2010 роках мисткиня викладала живопис на кафедрі кераміки Київської академії декоративно-прикладного мистецтва, передаючи свій досвід молодим керамістам.

У липні на 100-й день народження художниці у Музеї народного декоративного мистецтва відкрилась виставка, присвячена її роботам. До ювілею музей випустив альбом творів художниці, який подарував їй на відкритті. В експозиції були представлені декоративні вази, тарелі, підготовчі ескізи, а також один із варіантів керамічного панно станції метро «Хрещатик».

Нагадаємо, на Поштовій площі встановили мозаїчне панно, присвячене ППО, а магазин в Івано-Франківську зробив стару мозаїку частиною інтерʼєру.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button