Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Катерина Байдужа

На Івано-Франківщині, у місті Галич, археологи знайшли один зі склепів вʼїзної вежі Галицького замку, збудованому у XIV столітті. Склеп був засипаний камінням понад 230 років, повідомляє Суспільне.

Консультант археологічних досліджень замку Юрій Лукомський розповів, що цей склеп є один із шести, згаданих у переписі замку 1582 року. Вікно, через яке археологи потрапили до підземелля, має висоту чотири метри – його основним призначенням є освітлення приміщення, проте його також могли використовувати як стрілецьку позицію під час оборони замку. На землі приміщення було помітно сліди від брусів, які колись тримали деревʼяну підлогу – з неї вже майже нічого не залишилось.

Фото: Суспільному надав Юрій Лукомський

Члени експедиції також побачили головний вхід до склепу, однак на ньому лежить брила стіни вагою десять тонн – згодом її планують відкотити на місце, де вона раніше знаходилась. Коли вхід розберуть від завалів, до склепу можна буде заходити через двері, як це робили ще сотні років тому. Лукомський розповів, що колись у підземеллі зберігали цінні речі, адже у ті часи зберігати коштовності вдома було небезпечно – залишки речей знайти не вдалось, адже їх винесли з приміщення у XVIII столітті, коли склеп засипали.

Вхід у підземелля вежі до розбору завалів. Фото: Володимир Олійник
Фото: Суспільному надав Юрій Лукомський
Фото: Суспільному надав Юрій Лукомський

Гендиректор заповідника Володимир Олійник розповів, що дослідники хочуть знайти у підземеллі свідчення княжих часів. Цим дослідницька група хоче підтвердити дослідження археолога Юрія Лукомського, згідно з яким до камʼяного замку, збудованого у XIV столітті, тут був деревʼяний, зведений ще у XII столітті.

Розкопки вʼїзної вежі Галицького замку розпочалися у травні 2022 року, а розчищати вхід до склепу планують навесні цього року. Для дослідження шукатимуть спеціалістів, що мають дозволи на підземні роботи.

Нагадаємо, у Львівській області відновлять палац Жевуських-Лянцкоронських, а в палаці Скшинських-Чорторийських, що зараз є частково аварійним, облаштують центр психологічної допомоги для дітей війни.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button