Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23543 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/Centrumeiland

В Амстердамі триває забудова району Центрумейланд, де 70% буде самобудами. Це один з десяти островів проєкту Ijburg — житлового району на штучному архіпелазі на озері Еймер.

Щойно насипаний острів у 2015 році. Фото: Milliped, CC BY-SA 4.0

Амстердам — столиця однієї з найбільш густонаселених країн Європи. Місто не має куди рости, крім як забудовувати навколишні поля та ліси. Водночас є багато води, яку здавна використовують як додаткову житлову площу.

Озеро Еймер було утворено у 1930-х роках у результаті спорудження дамби. Острів Центрумейланд насипали у 2013-2015 роках. Зараз до нього можна дістатися трамваєм або автобусом.

Візуалізація забудови

Для будівництва потрібно придбати ділянку, яка коштує від 300 тисяч євро.

Що мається на увазі під самобудами? Йдеться про модель, поширену в Німеччині: майбутні мешканці гуртуються, купують ділянку, обговорюють попередній ескіз проєкту та винаймають будівельну компанію. У Нідерландах це називається Bouwgroep.

Така модель дозволяє заощадити значні кошти, позбавляючи забудовників прибутку, а також дає мешканцям можливість самим обирати вигляд свого будинку, пише Bloomberg CityLab. Деякі проєкти розробляло архітектурне бюро Atelier Puuur.

2021 рік. Фото: Ceescamel, CC BY-SA 4.0

Кожен будинок буде збудовано на підвищенні, щоби вберегти від підтоплень — такі підвищення, терпени, використовувалися в регіоні здавна.

Жоден із не буде підключений до газопроводу. Опалення домівок забезпечуватиме централізована система на теплових насосах. Будинки також матимуть систему рекуперації, сонячні панелі та водозбірник для дощової води. Кожна квартира матиме потрійне скління.

2021 рік. Фото: Ceescamel, CC BY-SA 4.0

Центрумейланд заплановано як район без автомобілів. Між забудовою передбачено достатньо простору для озеленення та публічних зон.

На острові передбачено громадські будівлі — школу, дитсадок, будинок для людей похилого віку, магазини, кав’ярні та офіси.

Фото: facebook.com/Centrumeiland

Перші жителі заїхали на Центрумейланд у 2020 році, зараз забудовано приблизно третину доступних ділянок. Планують, що будівництво завершиться до 2029 року. Тоді на острові буде приблизно 1500-1700 квартир, 70% яких — самобуди. Серед забудови буде й доступне житло.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button