Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Студенти Пенсильванського університету розробили план повоєнного відновлення Бучі – його назвали Green Network Bucha, повідомляє «Голос Америки».

Студенти, що працюють у рамках програми Diplomacy Lab Держдепартаменту США, створили карту місцевості та позначили на ній місця найбільших ушкоджень, завданих Бучі росіянами на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. На основі цієї карти створили проєкт післявоєнної відбудови міста – його презентували представникам Держдепу і українського посольства у Вашингтоні.

Презентація проєкту. Фото: Oksana Markarova/X

Одна з керівниць проєкту, містобудівельниця Ежені Бірч, яка брала участь у відновленні Нью-Йорка після подій 11 вересня 2001 року, розповіла, що студенти доклали всіх зусиль, щоб усвідомити жахливий досвід, який пережили мешканці Бучі. Це місто обрали для проєкту, адже воно стало символом стійкості та життєздатності як в Україні, так і за її межами, каже Бірч.

Фото: Голос Америки

На мапі позначили місця найбільших воєнних пошкоджень, а жовтим виділили особливо сильно пошкоджені ділянки. Під час планування студенти шукали рішень, які допоможуть громаді міста обʼєднатись та «мати шанс на зцілення» – для цього планують створити місця памʼяті, де містяни зможуть практикувати колективну пам’ять, спілкуватися і гуртуватися.

Фото: Голос Америки

Студенти Пенсильванського університету бачать відбудовану Бучу як місто велосипедів, прогулянкових пішохідних доріжок і безпечного екологічного простору. Велосипедні та пішохідні маршрути поєднають між собою культурні та природні зони Бучі. У межах проєкту студенти намагались створити для мешканців міста більш комфортне і безпечне урбаністичне середовище.

Фото: Голос Америки

Окрім власних пропозицій, студенти запропонували Бучі застосовувати досвід Чехії, яка проводила відновлення після соціалістичного минулого в історії та архітектурі. Лео Вагнер, американський студент чеського походження, вважає, що американським містам є багато чому повчитись у європейських та українських міст зокрема.

Одна зі студенток розповіла про труднощі під час створення плану – це і воєнні дії, які тривають на території Україні, і нестача відкритої інформації, і мовний барʼєр. Проте завдяки співпраці з місцевим представником, багатьом лекціям у межах проєкту та професіоналам, що допомагали під час проєкту, вдалось створити план, побудований на принципах справедливості та екологічності.

Проєкт молодих американських урбаністів передадуть мерові Бучі та американцям, котрі допомагають її відбудові, зокрема Фундації Говарда Баффета.

Нагадаємо, в Україні стартував новий тип компенсації за зруйноване житло – тепер можна отримати кошти на відбудову власного будинку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button