Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23576 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Черкасах продовжують зникати памʼятки монументального мистецтва – причиною є відсутність реєстру таких обʼєктів, повідомляє Суспільне Черкаси.

Нещодавно в місті «утеплили» сграфіто (техніка видряпування зображення – ред.) на палаці спорту «Спартак» – панно зображало Спартака на коні. Робота була створена ще у 1960-х роках та донедавна знаходилась у чудовому стані, розповіла керівниця обласної організації національної спілки художників України Лариса Шейх-Афоніна.

Головний архітектор Черкас Віталій Чернуха каже, що панно можна було б назвати «обличчям міста» та вважає його знищення варварством. Він додає, що будь-які зміни у фасаді в історичній частині міста повинні бути узгоджені з міським архітектором. ДІАМ має право штрафувати порушників, каже Чернуха, проте під час війни перевірки заборонені.

Мозаїка на палаці «Дружби народів» до знищення. Фото: скріншот з відео Суспільне Черкаси/YouTube
Палац «Дружби народів» після ремонту у 2012 році. Фото: скріншот з відео Суспільне Черкаси/YouTube

Ще однією втратою Черкас стало знищення ще у 2012 році великого мозаїчного панно «Дружба народів» на фасаді однойменного палацу культури. Тоді його визнали аварійним та демонтували. Лариса розповідає, що на панно не було жодних комуністичних символів, а лише робітники та працівники сфери мистецтва, проте історик Сергій Шамара вважає зображення ідеологічним – у жіночій тріаді по центру мозаїки він вбачає зображення України, Росії та Білорусі.

Як вберегти твори?

Мозаїка «Козак Мамай» Микола Теліженка. Фото: скріншот з відео Суспільне Черкаси/YouTube

Микола Теліженко є автором багатьох мозаїк у Черкасах та області – наприклад, найбільшого в Україні мозаїчного портрета Шевченка, що знаходиться у селі Будище. На жаль, його роботи, як і більшість панно у місті, не внесені до переліку об’єктів культурної спадщини Черкас.

Мозаїка «Гімн Життя» Миколи Теліженка. Фото: Soviet Mosaics in Ukraine/Facebook

Керівниця управління культури Черкаської міськради Наталія Осипенко розповіла, що для обліку памʼяток у серпні 2023 року створили міську програму. Її основним завданням є виготовлення облікової та науково-проєктної документації на пам’ятки та щойно виявлені об’єкти культурної спадщини. Наразі у Черкасах знаходяться 204 мистецькі обʼєкти: серед них 76 памʼяток, а решта – щойновиявлені об’єкти. Цей перелік планують поповнювати, проте ця процедура може тривати роками, каже Осипенко.

Панно на стіні колишнього заводу телеграфної апаратури – його нещодавно викупили і майбутня доля панно невідома. Фото: скріншот з відео Суспільне Черкаси/YouTube

Наталія додає, що ініціатором внесення обʼєкта до списку може бути як юридична, так і фізична особа, проте для прийняття рішення потрібен висновок мистецького спеціаліста. Якщо зазначеним панно нададуть статус памʼяток, управління зможе видавати приписи щодо зупинення робіт на таких обʼєктах або відновлення памʼятки у випадку її пошкодження чи знищення.

Нагадаємо, магазин в Івано-Франківську зробив мозаїку частиною інтер’єру.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button