Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будівля Земської управи в Краснограді. Фото: Inclusive Travels in Ukraine

25 січня депутати міськради Краснограда, що на Харківщині, надіслали звернення до Президента, Кабміну та ВР щоб зберегти історичну назву, повідомляє Люк. У червні 2023 року місто потрапило до списку населених пунктів, рекомендованих до перейменування.

У зверненні міськради містяться такі прохання:

  • за можливості не перейменовувати місто, якщо не буде знайдено документальних доказів, що його назва стосується російського імперського наративу;
  • прийняти остаточне рішення з цього приводу після закінчення воєнного стану;
  • розглянути можливість законодавчих змін, які дозволять відтермінувати до завершення воєнного стану усі перейменування населених пунктів,  що підпадають під дію закону про деколонізацію

У Красноградській міськраді кажуть, що це звернення висловлює думку мешканців міста. Зокрема в січні було проведено громадські слухання, у результаті яких містяни обрали альтернативну назву – Славноград. Якщо ВР все ж вирішить перейменувати місто, місцеві депутати просять врахувати результат січневого голосування.

Що не так з назвою?

Місто було засноване у 1731 році як Бельовська фортеця – на честь російського міста Бельов, звідки походила більшість гарнізону. Згодом за імперських часів йому присвоїли назву Костянтиноград, а у 1922 році більшовики перейменували місто на Красноград.

У червні 2023 року Красноград потрапив до списку населених пунктів, рекомендованих до перейменування. Назву радили змінити, аби позбутися слідів російської імперської політики в українській топоніміці. У жовтні серед мешканців пройшло опитування щодо перейменування і 95,2% проголосували за збереження старої назви – тоді депутати проголосували за підтримку цього рішення. Вони також направили відповідне звернення до експертної групи Інституту національної пам’яті.

Проте Інститут все ж радив змінити назву, адже вона асоціюється з пролетарською та радянською символікою. Міськрада намагалась пояснити назву міста як «красний» у значенні «гарний», проте експерти відкинули ці спроби. Згодом мешканці проголосували за назву «Славноград», яку просять врахувати, якщо місто таки перейменують.

Фото: Krystopol.info

Нещодавно у Львівській області сталась схожа історія: у листопаді 2023 року жителі Червонограда під час голосування за нову назву обрали варіант «Червоноград». Трохи менше голосів зібрали варіанти «Кристинопіль», «Шептицький», «Перейменування не на часі» та «Проти перейменування». Згодом на сесії міськради не дійшли згоди щодо проєкту рішення про перейменування та зняли питання з розгляду.

Нагадаємо, мер Харкова запропонував перейменувати вулицю Пушкінську після ракетних ударів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button