Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Офіційний сайт міста Одеса

В Одесі під час протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури 1849 року, відомого як «Будинок Гоголя», з’явився надбудований третій поверх, повідомляє міська рада.

Будинок розташовано на вулиці Миколи Гоголя 11. У 1850-1851 роках тут жив письменник, звідки й назва вулиці.

Ще до повномасштабного вторгнення власники, фірма «Хілс Інвест», зобов’язалися почати відновлення пам’ятки та здійснили протиаварійні роботи, щоб зупинити руйнування будівлі та підготувати її до подальшої реставрації. Перехід до другого етапу робіт перервала війна.

Однак торік, у 2023-му, власники під виглядом продовження протиаварійних робіт почали «несанкціоновані роботи в надії, що вони залишаться непоміченими». Будинок вирішили пристовувати під нову функцію, — як припускають у міськраді, під готель.

В результаті надбудували третій поверх із боку двору та почали споруджувати нові балкони.

Наразі роботи на пам’ятці зупинено.

Будинок належав дяді Миколи Гоголя — генерал-майору Андрію Трощинському. Одеські гіди стверджують, що саме в цьому будинку письменник «провів кілька стражденних місяців у боротьбі за другий том “Мартвих душ”».

Станом на 2020 рік будівля була в критичному стані, про це свідчать тодішні фото з сайту міськради:

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button