Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Мапа Реновації/Telegram

У Франківську памʼятка XIX століття, у якій в 90-х роках працювало легендарне кафе «Під лиликом», знаходиться під загрозою – власник хоче залишити від неї лише фасад, повідомляють у «Мапі Реновації».

У 90-х роках «Під лиликом» було місцем, де збиралась прогресивна молодь міста – тут можна було випити кави чи вина, зустрітись з друзями або зібратись гуртом однодумців і творити новаторське мистецтво. Саме у цьому закладі зародився Станіславський феномен – група українських письменників з Івано-Франківська.

Фото: ПІК

Будівля була зведена у 1898 як житловий будинок, згодом тут працював жіночий пансіонат, а в радянські часи будинок перетворили на дитячий садок. У 1994 році будівлі присвоїли статус пам’ятки архітектури місцевого значення, а в 90-х і до початку 2000-х тут працювало кафе «Під лиликом» – після його закриття будинок використовували під магазини й офіси.

Фото: ПІК

У 2015 подружжя Шегд спробувало реанімувати це місце та відкрити там книгарню-галерею, проте через два роки заклад припинив роботу і будівля стояла пусткою. У 2022 будинок викупив підприємець – восени 2023 він намагався отримати дозвіл на реконструкцію будівлі, проте міська рада відмовила у видачі таких документів. Згідно з законодавством, реконструкція на памʼятках заборонена – їх можливо лише консервувати, реставрувати чи музеєфікувати.

Мурал Ярослава Яновського на будівлі. Фото: ПІК

Згодом власник подав позов до суду про визнання протиправним та скасування рішення міськради. У коментарі онлайн-виданню представник власника обіцяв перепланувати лише внутрішній простір будинку та зберегти його зовнішній вигляд. Водночас сад навколо будинку вже встигли вирубати, а наміри уникнути реставраційних робіт без відповідних дозволів та науково-проєктної документації викликають занепокоєння за подальшу долю будинку, кажуть у «Мапі».

В організації закликають небайдужу громаду прийти на наступне засідання у справі, яке відбудеться 29 лютого, та підтримати Департамент містобудування та архітектури у боротьбі з забудовником. У «Мапі» також наголошують на важливості спільному моніторингу будівлі заради вчасного виявлення будь-яких будівельних робіт на памʼятці.

Нагадаємо, завтра Київрада голосуватиме за передачу під забудову історичних будівель.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button