Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Будівля міськради Фусси, Японія. Фото: Sergio Pirrone

Цьогорічну Прітцкерівську премію отримав японський архітектор Рікен Ямамото, повідомляє ArchDaily.


Фото: Instituto Cervantes de Tokio –
カルロス・ラウル・ビジャヌエバ
/ Carlos Raúl Villanueva, CC BY-SA 2.0

Він став дев’ятим японцем з-поміж 53 архітекторів, які отримували цю найпрестижнішу нагороду галузі. Вручення відбудеться цієї весни в Чикаго.

Транспортний хаб в аеропорту Цюріха, Швейцарія. Фото: Riken Yamamoto

«Чи не найбільше майбутнє міст потребує, аби архітектура створювала умови, що примножують можливості для людей збиратися разом і взаємодіяти. Обережно розмиваючи межу між публічним і приватним, Ямамото виходить за рамки і сприяє розвитку спільноти. Як архітектор він привносить гідність у повсякденне життя. Звичайність стає надзвичайною. Спокій стає величним», — коментує голова журі Алехандро Аравена, який сам отримав премію у 2016 році.


Будівля міськради Фусси, Японія. Фото: Sergio Pirrone

Протягом п’ятох десятиліть Ямамото розробляв проєкти в Японії, Китаї, Південній Кореї та Швейцарії. В його доробку — як приватне житло, так і громадські будівлі, школи, університети тощо.


Пожежна станція у Хіросімі. Фото: Tomio Ohashi

Ямамото народився у 1945 році в Китаї, та невдовзі після завершення Другої світової війни його родина переїхала в Йокогаму, Японія. Там він живе й досі. Перше сильне враження від архітектури він отримав у віці 17 років, відвідавши храм Кофукудзі в Нарі, збудований у 730 році.


Університет Наґоя Дзокей. Фото: Riken Yamamoto

Досліджуючи архітектуру, він зацікавився розділенням між приватними та громадськими просторами. Він дійшов думки, що всі простори можуть слугувати всій громаді, а не лише тим, для кого вони безпосередньо призначені.


Початкова школа в Йокогамі. Фото: Riken Yamamoto

«Сучасні підходи в архітектурі зосереджуються на приватності, відкидаючи необхідність суспільних відносин. Однак ми все ж можемо поважати свободу кожної людини, живучи разом в архітектурному просторі як республіка, сприяючи гармонії між культурами та етапами життя», — каже Ямамото.


Соціальне житло в Пангьо, Південна Корея. Фото:

Натхненням для архітектора стали традиційні японські міські будинки матія та давньогрецьке родинне житло.


Вілла Ямакава. Фото: Riken Yamamoto

Проєктуючи у 1986 році свій власний будинок в Йокогамі, який він назвав «Альтанка», Ямамото так само намагався втілити свою філософію: тераси та дах доступні для сусідів.

Будинок Gazebo. Фото: Riken Yamamoto

Архітектурне бачення Ямамото також характеризується прозорістю форм і оголеністю матеріалів.


Університет у Косіґаї. Фото: Riken Yamamoto & Field Shop

Тяньцзиньська бібліотека у Нанькаї, КНР. Фото: Riken Yamamoto

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button