Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Зображення: Олександр Колодько

Навігаційний дизайнер Олександр Колодько, співзасновник «Агентів змін», запропонував стандарт дизайну меморіальної таблички для Києва.

Коли Департамент архітектури КМДА постав перед завданням розробити такий стандарт, зразки взяли зі Львова. Наразі депутати Київади призупинили затвердження стандарту через те, що шрифт не такий, як на адресних покажчиках.

Меморіальні таблички у Львові

«Зараз дуже швидко встановлюють пам’ятні дошки у школах, а виглядають вони зазвичай як гранітні плити, чим нагадують надгробки й ретравматизують чи тригерять дітей. Плюс відсутність стандартів були першопричиною розробки табличок», — пояснює Колодько свою зацікавленість у розробці дизайну.

Він пропонує використовувати різні шрифти для табличок на пам’ять про загиблих військових (шрифт UAF Memory) і цивільних (загальний київський Proba Nav2).

Зображення: Олександр Колодько

Із символіки для військових можна додавати або символ роду військ, або комбатантський хрест, а для цивільних — малий державний герб.

На табличці замість «похоронного» формату з датами народження і смерті Колодько пропонує вказувати вік людини. Додатково вказуються обставини та день загибелі.

«Дуже хотілося уникнути формату з фото в рамці чи обрізане десь по центру, бо вони дуже нагадують надгробки, натомість, за прикладом Дніпра, більш людяно виглядають фото до краю формату», — пояснює дизайнер.

Фото: Олександр Колодько

Передбачено варіант таблички без фото — іноді немає гарної світлини чи спеціально треба уникнути її використання.

Щодо матеріалу, то Колодько схиляється до алюмінію з графіюванням і фарбуванням, як у Дніпрі.


Гравіювання алюмінію та фарбування на меморіальних табличках у Дніпрі. Фото: Dnipro.design

Свої пропозиції дизайнер передасть відповідній комісії Київради.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button