Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Національний музей історії України

Від 29 березня в Музеї історії України проходить фотовиставка «Обережно Крихке!» про вітражі Маріуполя. Взимку фотопроєкт показували у Львові, зараз його демонструють у Києві.

Журналіст і дослідник Іван Станіславський знімав монументальне мистецтво нині окупованого росіянами міста з 2019 по 2021 роки.

В експозиції — світлини шести вітражів Маріуполя, знищених росіянами під час облоги. Фото надрукувано на прозорому акрилі, що наближає експонати до фактури скла та посилює враження.

Також розмістили три мініатюри на тему вітражних панно «Україночка» та «Скрипаль» із Маріупольської камерної філармонії, а також «Прометей».

Серед експонатів є й уламки справжнього вітражного скла, які наочно демонструють крихкість цього виду мистецтва.

«Особливості розташування вітражів роблять жанр суто інтер’єрним, навіть, можна сказати, камерним. Усі барви вітража можна побачити тільки зсередини приміщення та при денному світлі, а це не завжди можливо. На жаль, деякі роботи були замкнені в закинутих приміщеннях, а деякі — в установах з режимним доступом. Через це вітражі Маріуполя лишалися здебільшого невідомими широкому загалу», — розповідає Іван Станіславський.

Експозицію розмістили в апсиді на третьому поверсі Музею історії України, де багато вікон, тож вітражі добре видно у сонячному світлі.

У просторі працює сувенірна крамничка, де можна купити, зокрема, листівки з зображеннями маріупольських вітражів.

Фото: facebook.com/mistoMarii

Виставка у Музеї історії України триватиме до 15 травня. 

Відпочатку відкриття фотовиставки мало відбутися у березні 2022 року в Маріуполі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button