Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Саша Курмаз, facebook.com/sashakurmaz

Восьмого квітня Національний музей історії України оголосив збір грошей на демонтаж церкви, незаконно збудованої на його території, в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО.

У вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд зобов’язав знести споруду, відому як «церква-МАФ», коштом того, хто її будував. Рішення «перебуває на стадії примусового виконання» ще від жовтня. Попри це, відповідач — релігійна громада «Десятинного Храму Різдва Пресвятої Богородиці» УПЦ МП — не поспішає демонтувати храм і показує виконавчим службам порожні рахунки.

«На сьогодні єдиний спосіб виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття — це здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача — музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою», — пояснює Музей історії України.

Порахували, що демонтаж і вивезення сміття коштуватиме 772 тисячі гривень. У воєнний час музей не може розраховувати на те, що ці гроші надасть держава. Саме тому й оголосили збір. Згодом суму, витрачену музеєм на демонтаж, можна буде примусово стягнути з відповідача.

Менш як за добу на банку музею зібрали понад 800 тисяч гривень.

Самовільне захоплення ділянки почалося 2008 року. Спочатку «храм» мав вигляд трьох сполучених між собою кіосків. Зараз тут вже капітальна споруда.

Читайте також: Намісник «Десятинного монастиря» погрожував директорці Історичного музею родовим прокляттям

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button