Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

12 квітня 2024 року КМДА призупинила аукціон на оренду більшої частини приміщень Житнього ринку на Подолі. Про це на офіційному сайті адміністрації повідомив директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Володимир Костіков.

Аргументація Костікова наступна: «Враховуючи резонанс серед громади Києва щодо збереження «Житнього ринку» та його цільового призначення, ми прийняли рішення не проводити аукціон зараз, напрацювати разом з киянами нові умови конкурсу та вимоги до потенційного орендаря. На це нам потрібен додатковий час».

Імовірно, таке рішення було ухвалене після засідання Київради 11 квітня, на якому був присутній автор цієї пропозиції, ресторатор та громадський діяч Євген Клопотенко. У своєму пості в Фейсбуці на цю тему він розкриває трохи більше деталей: «Далі мають пройти повноцінні громадські слухання, де кияни сформують спільне бачення розвитку ринку. Вони фактично стануть основою майбутнього інвест-проєкту і вже міська влада вирішить, яка форма буде найкраща для його реалізації. На це піде орієнтовно три місяці».

Історія з аукціоном почалась 19 березня 2024 року, коли на Національній електронній біржі з’явилось повідомлення про його проведення. На подачу заявки давалось всього кілька днів, адже торги мали відбутись вже 25 березня.

У відповіді на запит «Хмарочоса» в КМДА розповіли, що заявка на оренду приміщень, яка і розпочала процедуру аукціону, надішла їм від ТОВ «Севентін Трейд». Згідно з даними з відкритих реєстрів, ця компанія була зареєстрована всього 5 місяців тому, у жовтні 2023 року. А її власником значиться Олександр Олександрович Усик. Йдеться про відомого боксера, багаторазового чемпіона світу у важкій вазі, Олександра Усика. Відзначимо, що промоушеном спортсмена займається компанія K2 Promotions, засновником якої є Київський міський голова Віталій Кличко.

Євген Клопотенко у березні писав: «Закрадаються думки, що це може бути аукціон під конкретного переможця». Завдяки відповіді КМДА тепер ми знаємо, хто міг бути цим переможцем, враховуючи швидку процедуру конкурсу. Але тепер через суспільний резонанс з’явився шанс на більш прозорий процес прийняття рішення.

Нагадаємо, що частина приміщень Житнього ринку на другому поверсі досі знаходиться в оренді компанії «Танджерін». Це ТОВ представляло ресторани мережі «Рукола» від Tarantino Family й орендувало частину Житнього з 2022 року, однак у вересні 2023 року змінило власника. Зараз тривають судові процеси щодо розірвання договору оренди з цією компанією.

Житній ринок на Подолі збудований у 1980 році та давно потребує капітального ремонту. Згідно з відповіддю на запит «Хмарочоса», будівля знаходиться у неналежному технічному стані. Принаймні з 2017 року йдуть розмови про реконструкцію та пропонуються різні концепції розвитку простору всередині ринку. Одну з концепцій запропонували на початку 2018 року, після чого того ж року відбувся конкурс на посаду директора ринку, де було запропоновано ще кілька концепцій. З того часу пройшло вже більше шести років, але унікальний дах модерністської будівлі протікає й досі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button