Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Історична будівля на вул. Жилянській, 96, у якій мешкав Панас Саксаганський. Фото: Олекса-Київ / uk.wikipedia.org

Київська міська рада провалила голосування за відмову забудовнику в поновленні оренди землі на території Музею видатних діячів української культури. Тепер на цій ділянці в історичному центрі міста може розпочатися будівництво ЖК.

Раніше «Хмарочос» розповідав як на вул. Жилянській, 96а ТОВ «НВП «Рестін» планує звести багатоповерхівку – готельно-офісно-житловий комплекс. Тоді Київрада вирішила передати під будівництво ЖК землю історико-культурного призначення, яка є складовою Музею видатних діячів української культури.

Проєкт ЖК на вул. Жилянській, 96а. Фото: ЛУН

Але, за твердженням Департаменту культури КМДА, будівництво на цій ділянці призведе до пошкодження розташованих поруч історичних пам’яток. Зокрема, це торкнеться музею та будівлі 1907 р. поруч, котра є пам’яткою історії місцевого значення. У ній на початку минулого століття мешкав український театральний і громадський діяч Панас Саксаганський.

ТОВ «Рестін» звернулося до Мінкульту із заявою на погодження проєктної документації для будівництва ще у 2019 р., але отримало відмову. У 2021 р. компанія намагалася скасувати рішення міністерства через суд. Термін дії договору оренди земельної ділянки на Жилянській забудовником закінчився у 2022 р. З цього ж року, за словами активіста Дмитра Перова, Офіс Генерального прокурора вимагає заборонити будівництво 16-поверхового комплексу.

Проте на початку 2023 р. Господарський суд відхилив позов заступника прокурора, який просив заборонити Київраді продовжувати договір оренди забудовнику, а останньому – здійснювати будівельні роботи.

Один із засновників ТОВ «НВП «Рестін» Ігор Штрель є громадянином Німеччини, але народився у росії. Також через інші компанії, зокрема АТ «Генезис», «Рестін» пов’язують з відомим київським забудовником Вадимом Столаром.

Проєкт клубного дому OLEGIV Podil. Візуалізація: olegiv.com.ua

Водночас, як зазначив Петров, на останньому засіданні міськрада підтримала інше рішення – поновлення оренди ділянки на Олегівській, 36, де хочуть звести клубний дім OLEGIV Podil. Будівництво, за словами активіста, також пов’язане зі Столаром. Але на цій ділянці ще у 2020 році знайшли залишки давнього Щекавицького кладовища, яке бере свій початок від поховання князя Олега.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button