Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23517 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА / Михайло Криволапов

У Києві на Контрактовій площі представники столичної влади, Мінкульту, заповідника «Софія Київська» та громадськість провели обговорення щодо завершення протиаварійних робіт у Гостинному дворі. Наразі виконано уже 50% консерваційних робіт.

Фото: КМДА / Михайло Криволапов

Під час зустрічі обговорювалися способи запобігання руйнації пам’ятки, що перебуває в аварійному стані та має велику незаконсервовану частину, а також – подальша доля Гостинного двору як майбутнього музейно-виставкового простору у столиці, де міг би розміщуватися Музей історії міста Києва.

Фото: КМДА / Михайло Криволапов

Проте відсутність гідроізоляції та неглибоке залягання метро під будівлею можуть призвести до руйнування пам’ятки і створення загрози техногенного характеру.

Фото: КМДА / Михайло Криволапов

Зараз пам’ятка культурної спадщини національного значення перебуває в управлінні Міністерства культури. Протиаварійні та консерваційні роботи на об’єкті у 2021 р. оцінювалися у 33 мільйони грн. Але Мінкультом була профінансована лише консервація на понад 9 мільйонів. А протиаварійні роботи не завершили через початок повномасштабного вторгнення.

Т. в. о. міністра культури Ростислав Карандєєв зазначив:

«Реставраційні роботи в Гостинному дворі можливі лише після завершення війни. Проте ми не маємо втратити цей об’єкт. Маємо зберегти нашу культурну спадщину, ідентичність, духовність. Ми повинні знайти спосіб зберегти цю унікальну пам’ятку».

Також до міністерства звернулася київська влада з пропозицією передати Гостинний двір у комунальну власність столиці з метою збереження пам’ятки. За цієї умови Київ готовий виділити кошти на протиаварійні та консерваційні роботи.

Фото: КМДА / Михайло Криволапов

Нагадуємо, що у 2011 р. історичну будівлю було виключено зі списку пам’ятників архітектури, а наступного року КМДА дозволила девелоперу «реконструювати» Гостиний двір під торговельно-офісний центр. Кияни та активісти тоді виступили з акціями протесту.

У 2014-2018 рр. суди скасували дозволи на виконання будівельних робіт. Договір оренди з компанією «Укрреставрація» було розірвано, а охоронний статус пам’ятки відновлено. Врешті будівлю повернули державі.

Ще тоді КМДА просила передати пам’ятку до комунальної власності, проте уряд залишив її в управлінні Мінкульту. З травня 2021 р. Гостинний двір є пам’яткою національного значення та знаходиться під державною охороною.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button