Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 45 днів. За цей час ми опублікували 24411 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація: PCA-STREAM

На головному проспекті Парижа Єлисейські поля скоротять кількість автомобільних смуг і висадять якомога більше зелені, щоб зробити цей простір привабливішим для місцевих жителів, повідомляє Le Parisien.

27 травня Комітет Єлисейських полів, у який входять майже дві сотні фахівців, опублікував пропозиції з реконструкції вулиці: 1800-сторінковий документ, який налічує 150 пунктів і містить 400 карт і схем.

Шанз-Елізе простягаються на 1,9 кілометра від площі Згоди до Тріумфальної арки. Шумний і загазований шестисмуговий проспект із безліччю дорогих магазинів приваблює туристів, у той час як місцеві намагаються його уникати: телеканал France24 нарахував лише 5% жителів Парижа серед пішоходів на тротуарах.

Єлисейські поля зараз. Фото: reisetopia / Unsplash

Комітет зауважує, що пішохідні шляхи наразі фрагментовані; бракує місць, які б заохочували людей зупинятися; дерев недостатньо, чимало з них у поганому стані через надмірне кронування; площа Зірки (1) — це фактично вузол із 11 автосмуг, на якому немає місця ані велосипедам, ані пішоходам; Єлисейські сади (3) розірвані автомобільною дорогою; площа Згоди (4) є лише автомобільною розв’язкою без озеленення.

Наявний стан Єлисейських полів

Так, навколо площі Зірки, — Плас-де-л’Етуаль, — на якій розташована Тріумфальна арка, пропонують створити круговий променад, засаджений деревами. Кількість смуг скоротити до семи, облаштувавши відокремлену смугу для автобусів і відокремлену велосмугу.

Візуалізація: PCA-STREAM

На самому проспекті планують скоротити кількість смуг із шести до чотирьох — по дві в кожний бік, облаштувати відокремлені велодоріжки, розширити пішохідну зону та спростити перехід із одної сторони на іншу, встановити вуличні меблі. Єлисейські поля планують поступово перетворювати з комерційного на культурний центр, насичуючи такими заходами, як кінопокази, фестивалі, виставки, ярмарки.

Водночас серед пропозицій щодо створення безпечного простору на Шанз-Елізе є посилення присутності поліції, встановлення пунктів для приймання скарг і збільшення кількості відеокамер. За радикальні заходи масового нагляду критикували організаторів цьогорічних Олімпійських ігор у Парижі.

Візуалізація: PCA-STREAM

Відрізок проспекту, який розрізає Єлисейські сади, так само зазнає перерозподілу руху на користь велосипедистів і пішоходів. Пішохідні доріжки у парку сполучать між собою краще. З боку Сени частину дороги накриють, аби сполучити сади з набережною.

Площа Згоди — Плас-де-Конкорд, — перестане бути автомобільним кільцем, половину її роблять пішохідною. Таким чином пішоходи переходитимуть із Єлисейських садів у сади Тюїльрі без особливих перешкод.

Візуалізація: PCA-STREAM

Проєкт реконструкції, який оцінюють у 250 мільйонів євро, розробляє бюро PCA-Stream. Трансформація вулиці триватиме до 2030 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button