Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 89 днів. За цей час ми опублікували 24689 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Maksim Zhashkevych / Unsplash

Інвестиційна компанія Inzhur заявляє про наміри викупити Житній ринок і для цього запустила продаж інвестиційних сертифікатів попри відсутність рішення Київради про продаж.

Мета проєкту, як заявляють, — «відродити історичну перлину Подолу» та «чудово заробити на цьому».

Інвестиційний фонд створили сьомого червня. Інвесторам пропонують зробити внесок від чотирьох тисяч гривень і обіцяють 10% річних у доларах. Стверджують, що за перші дев’ять годин від запуску збору громадяни інвестували у проєкт понад чотири мільйони гривень, купивши понад чотири тисячі сертифікатів. У проєкті бере участь міжнародна компанія Colliers.

Загалом планують залучити 300 мільйонів гривень протягом шести місяців, як повідомив Forbes засновник Inzhur Андрій Журжій. Від міста сподіваються отримати дані для розробки проєкту реконцепції Житнього ринку. «Однак ми з запасом реєструємо емісію у три мільярди гривень, щоб не бути юридично скутими», — додав підприємець.

Із 300 мільйонами планують піти на конкурс з продажу Житнього, який, як сподіваються, зрештою оголосить міська влада. «Якщо ініціатива йтиме не від міської ради, а від суспільства, то влада не зможе уникнути запиту містян на зміни і таки погодиться виставити Житній на аукціон», — пояснює Журжій. Якщо конкуренти запропонують більшу суму, Inzhur планує подвоїти свою пропозицію.

Якщо ж аукціон не відбудеться, інвесторам запропонують забрати гроші або інвестувати в інші проєкти.

У компанії запевняють, що не змінюватимуть цільове призначення ринку та архітектуру. Зроблять капітальний ремонт будівлі всередині, зробивши її енергоефективною. Житній бачать як ринок їжі з ресторанами, фудкортами і локаціями, де можна проводити різні публічні заходи. У якості ілюстрації наводять зображення фудмаркету за кордоном.

У березні 2024 року КМДА виставила на орендний аукціон будівлю Житнього ринку. Однак торги не відбулися. У квітні його скасували.

 Частина приміщень Житнього ринку на другому поверсі досі перебуває в оренді компанії «Танджерін». Зараз тривають судові процеси щодо розірвання договору оренди з цією компанією.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button