Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 51 днів. За цей час ми опублікували 24450 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов

Київрада не заборонятиме будівництво ЖК Turgenev на місці садиби Зеленських кінця ХІХ століття, що розташована на вулиці Кониського, 22. Про це стало відомо з офіційної відповіді міськради за результатами розгляду петиції про заборону зведення житлового комплексу. Зокрема, київська влада заявила, що правові підстави для припинення будівництва ЖК наразі відсутні.

Активіст Дмитро Перов зазначає, що міська адміністрація наголошує про програш Департаментом містобудування та архітектури судів першої та апеляційної інстанцій щодо дозволу на будівництво ЖК Turgenev. Хоча наразі розгляд справи Верховним Судом ще не завершено, в обох випадках основним аргументом забудовника ТОВ «Тургенєв Білд» була відсутність у садиби охоронного статусу пам’ятки культурної спадщини. Однак пакет облікової документації на присвоєння історичній будівлі відповідного статусу був поданий ГО «Мапа Реновації» ще у 2022 році.

Проте у відповіді Київради йдеться про те, що до Департаменту охорони культурної від різних установ надійшли матеріали з суперечливими відомостями про садибу Зеленських, зокрема про втрату будівлею автентичності у зв’язку з проведеною у 2000-х роках реконструкцією і надбудовою. Тому департамент направив звернення до Мінкульту з пропозицією утриматися від надання дозволу на проведення будь-яких робіт до остаточного рішення щодо історико-культурної цінності будинку.

У квітні на фасаді садиби вивісили інформаційний банер про «нецінність» і «неісторичність» будівлі. У ньому повідомлялося, що будинок нібито не має жодної архітектурної цінності та втратив автентичність, а його збереження – псує інвестиційний клімат міста. Забудовник стверджував, що отримав такий висновок після історико-культурного дослідження, проведеного спеціалізованою установою.

Фото: Дмитро Перов

Після розголосу ситуації на сайті Київради з’явилася петиція про заборону будівництва ЖК «Тургеневъ» на місці історичної садиби. У травні було зібрано необхідні 6 000 голосів.

Візуалізація ЖК Turgenev. Джерело: Дмитро Перов

Будинок Зеленських звели 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. У 1911 році власником садиби стала родина міщан Зеленських, на честь яких будівля і отримала свою назву. Зараз це остання дерев’яна споруда, яка збереглася в історичній місцевості Солдатська Слобідка.

У 2017 році компанія «Сервіт» побудувала 11-ти поверховий клубний будинок Turgenev впритул до садиби. У 2021 році забудовник почав розбирати будівлю, наслідком чого стало кримінальне провадження та арешт нерухомості. Але після початку повномасштабного вторгнення у 2022 році руйнування історичної садиби та будівництво житлового комплексу відновилися.

Садиба після будівельних робіт у 2021 році. Фото: Дмитро Перов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button