Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 65 днів. За цей час ми опублікували 24558 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Вигляд «Лісопильні Сніжка» до початку демонтажу

На засіданні постійної комісії Київради з питань архітектури, містопланування та земельних відносин підтримали передачу ділянки з історичною будівлею поч. ХХ ст. для будівництва багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури, як повідомляє ГО «Спадщина».

Проєкт будинку на місці «Лісопильні Сніжка». Джерело: «Каштан NEWS»

На цьому місці, за адресою вул. Турівська, 29-а, знаходиться «Лісопильня Сніжка» 1902 року. Понад столітня будівля є цінним зразком традиційної забудови Подолу. Колишня лісопильня київського підприємця Сніжка знаходиться у зоні регулювання забудови ІІ категорії історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» і пам’ятки ландшафту та історії «Історичний ландшафт київських гір».

У 2021 році будинок навіть потрапив у додаток до рішення Київради «Про організаційні заходи щодо збереження об’єктів XIX-XX століття (історичних будівель) на території міста Києва, яким може загрожувати знищення або пошкодження».

Однак з 2022 року власник повторює спроби знести історичну будівлю без жодних дозвільних документів. Звести торгово-житловий комплекс на цій ділянці планує ТОВ «Форвард-А». У зв’язку з цим Київська міська прокуратура навіть порушила два кримінальні провадження: про самоправство, а також умисне нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури. Проте це не завадило всім без винятку членам земельної комісії підтримати рішення про будівництво ЖК.

Роботи з демонтажу «Лісопильні Сніжка» у 2023 році. Фото: Дмитро Перов

Раніше Консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА погодила концепцію нового житлового будинку на місці історичної лісопильні. Хоча під час презентації на засіданні представники забудовника чи замовника були відсутні. Натомість, як зазначає «Каштан NEWS», концепцію представляли співробітники Департаменту й архітектор проєкту Микола Віхарев, який водночас є членом Консультативної ради.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button