Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 65 днів. За цей час ми опублікували 24558 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Michael Marczewski / Bloomberg

Дослідники Прінстонського університету в США пропонують рішення, як перетворити зелені зони в містах на охолоджувальні центри на відкритому повітрі, пише Вloomberg. Вчені використовують недорогі технології та планують спочатку випробувати їх у Нью-Джерсі, після чого застосовувати у різних «гарячих точках».

Кіригамі

Мистецтво різання та складання паперу, що є різновидом оригамі та називається кіригамі, надихає дослідників розробити структури для контролю швидкості вітру. Це допоможе максимізувати охолодження. Також завдяки цій техніці можна створити павільйони зі спеціальною конструкцією даху, яка направляє повітря всередину.

Конструкція, зроблена за технікою кіригамі. Ілюстрація: Michael Marczewski / Bloomberg

Містери

Ця технологія дозволяє розпорошувати дрібні краплі води, які швидко випаровуються і охолоджують повітря. Однак ефективність таких пристроїв залежить від швидкості вітру. Адже якщо його дуже мало – краплі не випаровуються, а у разі великої кількості вітру – ефект охолодження зникає.

Містери. Ілюстрація: Michael Marczewski / Bloomberg

Холодні труби

Технологія передбачає облаштування павільйонів, обладнаних панелями з трубами з холодною водою. Вони мають відштовхувати вологу та забирати тепло від людей поза конструкцією. Це допоможе перехожим відчувати більшу прохолоду, фактично не охолоджуючи повітря.

Технологія павільйонів з холодними трубами. Ілюстрація: Michael Marczewski / Bloomberg

Сонцезахисні штори

Якщо в різних місцях парку білу тканину натягувати як навіс, це відбиватиме сонячні промені та допоможе ділянкам у тіні залишатися більш прохолодними.

Сонцезахисні штори. Ілюстрація: Michael Marczewski / Bloomberg

Світловідбиваючі панелі

Одним з рішень для перешкоджання прямого потрапляння сонячних променів є світловідбиваючі панелі. У меншому парку їх можна прикріпити до сусідніх будівель, а в більшому – до громадських вбиралень чи інших споруд.

Світловідбиваючі панелі. Ілюстрація: Michael Marczewski / Bloomberg

Раніше «Хмарочос» уже розповідав про міжнародний досвід адаптації міст до екстремальної спеки.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button