Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 345 днів. За цей час ми опублікували 23956 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зранку другого липня у Києві відбувся протест проти будівництва Національного військового меморіального кладовища, повідомляє hromadske.

Із десяток людей, які сказали, що є жителями навколишніх сіл Мархалівка та Іванівка, стояли з плакатами «Не хороніть героїв у болоті», «Ні могилам у воді», «Масові захоронення — небезпека для тисяч мешканців прилеглих сіл» перед будівлею Інституту національної памʼяті.

Протестувальники заявляють, що на ділянці зрубали «вже явно не 10%» дерев, як передбачено проєктом. На вирубаних ділянках після дощу стоїть вода.

«Ця сосна так і лежить, складена красивими здоровими колодами. Її ніхто не забирає, бо на неї немає документів. Вона не маркована. Вони навіть зрізали ліс з порушенням всіх норм і правил», — заявила учасниця пікету Надія Коваленко.

За її словами, місцеві жителі самі замовляли геологічне дослідження, яке виявило, що у восьми з десяти свердловин вода стояла вище двох метрів, а подекуди сягала 80 сантиметрів до поверхні.

Протестувальники сподіваються довести, що територія не придатна для кладовища. Однак, якщо меморіал побудують, жителі не збираться перекривати похоронні процесії.

Коментуючи дослідження, яке показало високий рівень ґрунтових вод, заступник міністра у справах ветеранів Фархад Фархадов зауважив, що поховання заплановано не на всіх ділянках. Державна експертиза показала, де можна створили сектори поховань, а де — будівлі.

«Загальна територія — 267 гектарів, із них тільки 130 буде використане під кладовище. Зі 130 га — це не лише сектор поховань, а й адміністративні будівлі, автостоянка, крематорій, музей», — зауважив посадовець.

Також, за його словами, зрубану деревину передадуть для потреб армії.

Фархадов заперечив, що влада не комунікує із місцевим населенням. «Виїжджали туди (до Мархалівки) і з міністром та командою міністерства. За результатами заходів кількість місцевих жителів, які не мали інформації й не підтримували, зменшується», — каже посадовець.

Міністерство узгодило, що четвертого липня до Мархалівки приїдуть на розмову представники Київської ОВА, уряду та члени родин загиблих.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button