Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23566 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Суспільне/Влада Прізова

У селі Мархалівка Київської області відбувся мітинг проти будівництва Національного військового меморіального кладовища поруч. Причиною акції стали хвилювання місцевих жителів щодо забруднення ґрунтових вод і незгода з вирубкою лісу. На протесті були присутні й військовослужбовці, які підтримують зведення меморіального комплексу.

Подібний мітинг селяни влаштовують уже не вперше. Оскільки, за їхніми словами, під час вибору місця для кладовища думку місцевих жителів не врахували. Наприклад, для розчищення території меморіального комплексу знищується ліс, що нібито може зашкодити не лише Мархалівці, а й навколишнім населеним пунктам.

«У 2019 році Україна підписала і вступила в договір сталого розвитку ООН… Не можна знищувати ліс, не можна порушувати екосистему, не можна воду забруднювати, навпаки – треба очищувати…. Окрім того, у Земельному кодексі України чітко зазначено, що якщо виділяється земельна ділянка, вона не повинна суперечити інтересам сусідів. А землю цю віддали не запитавши громаду», – зазначає одна з учасниць акції.

Фото: Суспільне/Влада Прізова

Також мешканці села стверджують, що через громаду проходить смарагдова мережа – природоохоронні території європейського значення, створення яких вимагає Бернська конвенція про охорону дикої флори та фауни й природних середовищ існування в Європі. Відповідно, будівництво кладовища на цій ділянці нібито суперечить міжнародним стандартам.

Проте заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький у коментарі Суспільному запевнив, що більшість аргументів місцевих жителів не відповідає дійсності. Зокрема, і щодо знищення смарагдової мережі:

«Проєкт зведення Національного військового кладовища вивчався й аналізувався фахівцями. Зокрема, інститутом екології. Той проєкт, який представлений, він не знищить смарагдову мережу».

Щодо ризику забруднення ґрунтових вод Краснолуцький поки не готовий коментувати. За словами урядовця, це питання досліджують гідрогеологи, але застережень досі не виникало.

Нещодавно «Хмарочос» розповідав, що підготовчі роботи для будівництва першої черги військового кладовища вже розпочалися. Частину комплексу збираються ввести в експлуатацію наприкінці серпня або на початку вересня. Тоді ж планують здійснити перші поховання.

Коментарі:

    admin :

    Мешканці села не праві, відверто маніпулюють та просто ставлять свої інтереси не жити поруч з кладовищем вище суспільного.
    – по-перше, це не їх громада щоб щось вирішувати, це територія по кордону іншої громади – тому власне їх і ніхто не питав.
    – по-друге на мапі видно що на ділянці не ліз, а штучний молодий лісорозплідник з купою молодих дерев.
    – ділянка знаходиться топографічно на височині що вища навіть за ці села поруч – грунтові води надуманий аргумент

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button