Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 34 днів. За цей час ми опублікували 24335 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/AmiDPerov

Назва ЖК «Тургеневъ» суперечить закону про деколонізацію, заявляє Український інститут національної пам’яті у відповіді на запит ГО «Спадщина». Текст відповіді опублікував юрист Дмитро Перов.

На вулиці Олександра Кониського, що до минулого року називалася Тургенєвська, вже збудовано 11-поверховий будинок ЖК. Зараз забудовник намагається звести другу чергу на місці історичної садиби Зеленських.

За словами Перова, у квітні цього року компанія «Тургенєв Білд» замовила «наукове дослідження», згідно з яким історична садиба не може набути статусу пам’ятки, бо свого часу її збудували на замовлення професора російської філології — Василя Малина.

Садиба Зеленських

Тож антизабудовні активісти скористалися тією ж логікою та домоглися підтвердження, що назва ЖК «Тургеневъ» не відповідає вимогам закону про заборону пропаганди російської імперської політики та деколонізацію топонімів.

Візуалізація другої черги ЖК

У відповіді Інституту також наголошується, що російський письменник Іван Тургенєв, на честь якого названо ЖК, зневажав українців та українську мову.

Витяг із відповіді Українського інституту національної пам’яті

Будинок Зеленських звели 1890 року на замовлення купця Василя Малина. У 1911 році власником стала родина міщан Зеленських. Зараз це остання дерев’яна споруда, що збереглася в історичній місцевості Солдатська Слобідка.

Нещодавно київська влада заявила, що правові підстави для припинення будівництва ЖК наразі відсутні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button