Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 56 днів. За цей час ми опублікували 24485 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Укриття в запорізькій гімназії № 98. Джерело фото: Іван Федоров

У межах державної програми повернення дітей до очного навчання в Запорізькій області одночасно будуть шість «підземних шкіл», як повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Наразі будівництво навчальних закладів перебуває на різних стадіях готовності, а у деяких – лише розпочнеться. Однак відкриття шкіл планується на кінець жовтня. Загалом, будівництво таких освітніх закладів в області збираються завершити вже цього року.

Одну з «підземних шкіл» у Запоріжжі зводять у районі «Піски». Проєкт, вартістю 115 мільйонів гривень реалізується коштом держсубвенції та співфінансування з обласного і місцевого бюджетів. Облаштувати класи обладнанням і меблями допоможуть донори. Підземний навчальний простір розрахований на 1 000 людей у дві зміни, що має покрити потреби усіх учнів, яких у школі майже 1 000.

Будівництво підземної школи у районі «Піски».
Джерело фото: Іван Федоров

Однак освітні заклади зводять не лише у самому місті, а й на території сільських громад – Кушугумської та Широківської. У Біленьківській громаді навпроти Енергодара, звідки постійно здійснюються атаки ворога, будівництво розпочнеться найближчими тижнями.

Загалом у Запорізькій області планують збудувати десять «підземних шкіл». Загальна сума субвенції від держави сягатиме 500 мільйонів гривень. Також, готуючись до початку нового року, в запорізьких школах облаштовують укриття.

Наприклад, у гімназії № 98 зробили укриття, розраховане на 350 людей. Оскільки в школі 750 учнів, навчання відбуватиметься позмінно. Проте постійно у закладі перебуватимуть лише учні початкової школи. Середні та старші класи навчатимуться в змішаному форматі: тиждень у школі, тиждень онлайн.

Укриття в гімназії № 98. Джерело фото: Іван Федоров

Для комфортного навчального процесу в укритті облаштували:

  • локації для початкової та середньої школи;
  • нові меблі та обладнання;
  • конференц-залу, яка швидко трансформується в освітню аудиторію або простір психоемоційного розвантаження;
  • сучасну вентиляційну систему;
  • інклюзивний санвузол і підйомник;
  • доступ до інтернету.
Віхд до укриття в гімназії № 98. Джерело фото: Іван Федоров

А в запорізькій гімназії № 63 підземний навчальний простір розрахований на понад 100 дітей. Дошкільнята й учні початкових класів навчатимуться у дві зміни три дні на тиждень. В інші дні у закладі перебуватимуть учні 5-9 класів, також у дві зміни.

Укриття в гімназії № 63. Джерело фото: Іван Федоров

В укритті обладнали:

  • три навчальні зони;
  • кабінети психолога та медпрацівника;
  • ігрові кімнати;
  • інтернет;
  • нову вентиляцію інверторного типу, яка працює на охолодження та обігрів;
  • санвузол і аварійний вихід. 

Нещодавно «Хмарочос» розповідав, що під Харковом відкрили першу підземну школу в області. Вона залягає на глибині від двох до чотирьох метрів. Товщина стін складає близько 400 міліметрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button