Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 53 днів. За цей час ми опублікували 24459 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: José Hevia

У місті Інка на іспанському острові Майорка збудували соціальне житло, в якому для охолодження будівлі використали елементи традиційної архітектури, повідомляє Dezeen.

Проєкт розробила іспанська студія Alventosa Morell Arquitectes разом із архітектором Хоаном Хота Фортуні.

Будівля налічує 54 квартири, які здають в оренду за низькою ставкою для людей із низьким доходом.

Комплекс складається із двох окремих об’ємів, між якими пролягає, свого роду, внутрішня вулиця, що слугує громадським простором. Таким чином намагалися уникнути створення «закритої спільноти» (gated community).

Фасадні отвори — вікна та тераси — закривають віконниці, виготовлені з місцевої модрини. Вони забезпечують наскрізну вентиляцію будівлі, а також є ефективним захистом від сонця. Це традиційний елемент середземноморської архітектури — зовнішні жалюзі, віконниці чи маркізи незамінні у спекотному кліматі, особливо вологому.

«Культура Майорки значний культурний масив знань про захист від вологої спеки, — зазначає Фортуні. — Одним з найбільш вдалих елементів є майорська віконниця, так звана «майоркіна персіана», яка використовується майже в 95% будинків у сільській місцевості».

Архітектори прагнули не винайти щось нове, а інтегрувати у дизайн «здоровий глузд і місцеву культуру».

Квартири першого поверху відмежовані від вуличної метушні смугою саду, яка своєю чергою, відгороджена легкими металевими решітками та перфорованими керамоблоками. Вони, як і керамічна плитка на фасаді, виготовлені з місцевої глини. Кераміка поліпшує так звану термальну масу будівлі — вирівнювання коливань добової температури.

Одним із планувальних рішень було розмістити приміщення навколо «ядра вологості». Мешканці мають свободу розміщувати спальні та вітальні на свій розсуд.

Дахи вкрито переробленим гравієм з міського кар’єру, а також фотоелектричними панелями. Опалення та охолодження забезпечує повітряний тепловий насос.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button