Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Yoann Boyer / Unsplash

Балкони — це свого роду перехід від внутрішнього простору квартири до навколишнього середовища, він поєднує приватне і публічне. Він дозволяє насолодитися свіжим повітрям, не виходячи з квартири. Його вигляд може залежати від клімату, будівельних норм і багато чого іншого, а деякі балкони навіть не схожі на балкони. Видання Bloomberg CityLab підготувало детальний гід типами балконів.

Сонячний балкон

Стокгольм. Фото: Ozan Öztaskiran / Unsplash

Перше, що постає в уяві більшості людей, — це саме такий балкон, виступаючий майданчик, обгороджений перилами. Він найкраще підходить для того, щоб насолодитися сонячним днем. Ще на ньому дуже зручно сушити одяг.

Сент-Уан, Франція. Фото: Mika Baumeister / Unsplash
Фото: Mika Baumeister / Unsplash

Та вище четвертого-п’ятого поверху перебувати на такому балконі стає дещо дискомфортно. Чимало кому з мешканців також бракує приватності — тож нерідко можна побачити як вони затуляються бамбуковими ширмами, виноградом та іншими імпровізованими екранами.

Алмере, Нідерланди. Фото: Daria Nepriakhina / Unsplash

А ще замість ласкавого сонця власників такого балкону може поливати дощем, засипати снігом і здути вітром. Сонце теж буває надто пекуче. Торішнє дослідження показало, що жителі Вроцлава частіше користуються балконами, що виходять на північ. Тож часто такі балкони можна зустріти у містах, де більшу частину року становлять короткі та хмарні дні — наприклад, у Стокгольмі та Копенгагені.

Читайте також: Балконний шик: художник Олександр Бурлака про те, як зрозуміти засклений балкон

Лоджія

Копенгаген. Фото: Nick Kimel / Unsplash

Цей балкон заглиблений у фасад. Відпочатку цей термін позначав криту галерею з колонадою. Лоджії характерні, наприклад, для старих багатоквартирних будинків у Берліні.

Берлін. Фото: Florencia Viadana / Unsplash
Берлін. Фото: Pavel Nekoranec / Unsplash

Переваги такого простору — захист від опадів, більше відчуття захищеності та приватності. Вони також сприймаються як природне продовження квартири.

Фото: Kyrylo Zhylinskyi / Unsplash

Водночас вони можуть перешкоджати потраплянню сонячного світла в основну частину квартири. А з точки зору забудовників, крадуть потенційну житлову площу.

Балкон із віконницями

Джайсалмер, Індія. Фото: AXP Photography / Unsplash

У регіонах зі спекотним кліматом має сенс забезпечити вентиляцію й при цьому захистити приміщення від сонячних променів. Так, в Індії балкони традиційно прикривали перфорованими решітками джалі. На Близькому Сході такі балкони називаються машрабія.

Туніс. Фото: phileon, CC BY 3.0

На півдні Європі віконниці є повсюдними. Зі змінами клімату закриті різного роду решітками, жалюзями чи віконницями балкони можуть набувати все більшого поширення.

Джидда, Саудівська Аравія. Фото: ياسر متوكل  / Unsplash
Типові фасади Марселя. Фото: Matthieu Joannon / Unsplash

Балкон Джульєтти

Париж. Фото: Abbie Bernet / Unsplash

Крихітна платформа, яка по суті обмежується перилами перед вікном — місця на такому балконі достатньо хіба що для пари квіткових горщиків.

Читайте також: «Чим кращі вулиці в місті, тим кращими будуть у ньому балкони». Основні тези лекції

Їхня головна функція — прикрашати фасад, а не слугувати додатковим простором. Водночас прочинене вікно відкриває кімнату до навколишнього середовища, а перила слугують бар’єром, аби нічого не випало. Засаджена рослинами пройма підсилює ефект. Облаштування такого елементу зазвичай не потребує додаткових дозволів.

Фото: Julia Cheperis / Unsplash
Венеція. Фото: Annie Spratt / Unsplash

«Балкон Джульєтти», який приваблює туристів у Вероні, насправді виглядає дещо інакше, однак цей різновид часто можна побачити у містах Італії та Іспанії. Особливо типовими вони є для будинків Парижа — тому їх ще називають «французькими балконами».

«Балкон Джульєтти» у Вероні, Італія. Фото: Alessandro Visentin / Unsplash

Галерея

Парга, Греція. Фото: 🐞 / Unsplash

Це суцільні платформи, які простягаються по всій ширині будівлі, тож кожна квартира має доступ до спільного простору. Часто саме через галереї здійснюється доступ до квартир будинку.

Лондон. Фото: Charlie Jones / Unsplash

Галереї з маркізами часто можна побачити у грецьких містах — такі масово будували після Другої світової війни. Суцільна лінія навісів краще захищає від сонця, ніж окремі балкони. Про клімат Греції та помилки містопланування можна прочитати докладніше тут.

Афіни. Фото: Olha Kucha / Unsplash

Галереї спряють тіснішій взаємодії з сусідами, — але це може бути як перевагою, так і недоліком. Частини галереї можна розділяти ширмами для більшої приватності.

Мілан. Фото: Goldmund100, CC BY-SA 4.0

Інші типи балконів і не-балконів

Зимовий сад — так називається не лише оранжерея, а й елемент житлового будівництва. Це засклене приміщення, частково відокремлене від решти будівлі, наприклад, розсувними дверима. Зимові сади все частіше зустрічаються у житлових комплексах. Цей простір рахується як житлова площа, тож забудовники його люблять.

ЖК Neo Bankside Лондон. Фото: neobankside.com

Такі балкони стали родзинкою елітного лондонського ЖК Neo Bankside, відомого тим, що його мешканцям дуже не сподобалася прибудова до галереї Tate Modern, спроєктована Herzog & de Meuron. Річ у тому, що з оглядового майданчика галереї було видно їхні зимові сади і те, що вони в тих садах роблять. Суд став на бік жителів.

Фото: Jim Stephenson

Балкон-альтан — це майданчик, який утворює дах ґанку, і який використано для проєктування додаткового елементу у вигляді балкону. Його можна знайти у віллах континентальної Європи та у вікторіанських таунхаусах у Лондоні. Це декоративний елемент, але останнім часом містяни стали його активно використовувати, розміщуючи на цій невеликій площі стільці та крісла.

Лондон. Фото: izusek/E+

Так само в США мешканці використовують пожежні сходи, які нерідко просторіші, ніж власне балкони. Функція сходів передбачає, що вони мусять бути вільні від зайвих об’єктів, які можуть заважати швидкій евакуації, та нерідко люди знаходять їм інше застосування, навіть смажать барбекю.

Сан-Франциско. Фото: thom masat / Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button