Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23263 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
desyatynna

Про це в ході прес-конференції розповіла Марина Соловйова, адвокат, представник організації “Андріївська пейзажна ініціатива”.

За її словами, забудовник не має жодних юридичних підстав будувати там споруду, тим паче, комерційну. Земля за адресою Десятинний провулок, 5 була орендована Українською православною церквою Київського патріархату разом з будинком, який церква мала утримувати в належному стані за умовами договору оренди. Натомість будівля стояла занедбаною і врешті-решт була знесена у 2012 році. Замість неї на цій землі зараз будується комерційна будівля, площі якої будуть продані під житлові помешкання або офіси. Якась частина площі майбутньої споруди належить за інвестиційним договором УПЦ (КП), все інше – ТОВ “Інтергал буд” та ТОВ “Лівадія”. Нова забудова є незаконною, адже жодним чином не погоджувалась з міською владою, а отже не має дозволу на будівництво в принципі. Цей факт доведений у судовому порядку, каже Марина Соловйова.

kalnisliy
Михайло Кальницький
Історик, києвознавець

«Київські забудовники стають жертвами “гіпнозу квадратних метрів”. Як тільки вони отримують землю у місті для користування, то для них перестають діяти обмеження поверховості будівель. Це звичайна жадібність.

Ми маємо непогані закони, але вони є повністю недієздатними, бо не мають прописаних процедур. Наприклад у законодавстві, що регулює будівництво, є положення про знесення незаконно встановлених споруд коштами забудовника, але воно має відбуватись у судовому порядку, але ця процедура нероз’яснена. В нас немає положень про припинення незаконних робіт, тому ми не можемо навіть зупинити незаконну забудову, не кажучи вже про демонтаж».

У новій Київраді була створена спеціальна комісія, яка також встановила незаконність будівництва. Був підготовлений проект рішення щодо розірвання договору з УПЦ (КП), який має стати основою для демонтажу споруди за кошт забудовника у судовому порядку. Проект рішення має пройти земельну комісію Київради, а потім може бути прийнятий на порядку денному у сесійній залі під час засідання. На це, стверджує Соловйова, немає політичної волі, хоча більшість у міській раді зараз є провладною до мера та голови КМДА Кличка.

Учасники прес-конферецнії наголошують, що незаконно та абсолютно варварським способом забудовується територія Київського дитинця міста Володимира та буферної зони заповідника “Софія Київська”, який поки що охороняється ЮНЕСКО. Якщо будівництво не буде зупинено, то міжнародна організація внесе київські пам’ятки історії та архітектури до списку об’єктів, що знаходяться “під загрозою”.

Активісти вимагають якнайскорішого розгляду проекту рішення у Київраді і початку громадського обговорення щодо ситуації, що склалась.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button