Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23469 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Перед руйнуванням будівля була виключена зі списку пам’яток, а до того декілька разів горіла. Про це пише у Фейсбуці активістка Олена Єскіна.

zlatoustivska-35

Флігель (за іншими даними садиба), у стилі модерн, побудований у 1910-х роках, за адресою вул. Златоустівська, 35 був виключений Департаментом культури КМДА (наказ №172 від 21.09.16) з реєстру щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та знесений корпорацією «Укрбуд». Раніше, у 2013 році з цього будинку виселили усі організації, визнавши будинок аварійним, але ремонтувати пам’ятку не стали. Одразу після цього з’являється Державна коропрація «Укрбуд» із наміром звести на цьому місці одну з черг ЖК «Шевченківський». Корпорація замовляє огляд будівлі своєму підряднику, і той дає висновок – будівля відновленню не підлягає, тож її можна зносити.

Але у 2014 році Департамент містобудування і архітектури КМДА видає містобудівні умови та обмеження на ділянку для нового ЖК, де написано: «Забезпечити збереження об’єкту культурної спадщини, розташованого поряд із ділянкою проектування – пам’ятки
архітектури та містобудування (флігель) на вул. Златоустівській, 35».

Житловий комплекс будівельній коропорації замовляє інша державна структура – «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» (колишня депутатка Київради та активістка Єскіна каже, що це не перший випадок – організація спеціалізується на схемах з отримання у користування за безцінь земельних ділянок у центрі міста, на яких розташовані історичні будинки). Будівництво ЖК «Шевченіквський» розпочалось у 2015 році, а планують його завершити у 2017 році. На рендері проекту видно, що на місці зруйнованого флігеля є один з будинків нового комплексу.

cam_bird_02_preview

У 2016 році історична будівля, вже визнана підрядниками «Укрбуду» невідновлювальною, двічі підпалюється та горить. Після першої пожежі на замовлення ТОВ «Укрбуд» (що пов’язана з ДК «Укрбуд») пишеться ще один висновок, тепер від реставраторів. У ньому написано, що будинок не відповідає критеріям об’єкта культурної спадшини. Після цього висновку заступниця міністра культури Т. Мазур пише листа в Департамент культури КМДА, де вважає недоцільним питання занесення флігеля до списку об’єктів культурної спадщини.

Але є й інша думка. 31 серпня 2016 року в Управлінні охорони культурної спадщини КМДА відбулося засідання консультаційної ради. На ньому спеціалісти, що входять до цієї ради підтвердили, що за останні роки не змінили свого ставлення до оцінки будинку, яке вже висловили раніше: це пам’ятка архітектури місцевого значення. Але вже за три тижні з’являється наказ Департаменту культури КМДА, за яким будівля виключається зі списку об’єктів культурної спадщини. Ще за два тижні будинок зносить «Укрбуд».

Нещодавно «Хмарочос» випустив статтю про хаотичну забудову Києва житловими будинками, де розповідав про незаконні знесення історичних будівель для звільнення ділянок під ЖК.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button