Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Телепроект антикорупційних розслідувань «Наші гроші» розповів про зв’язки між «Київпастрансом» та переможцями їх тендерів на реконструкцію.

Київпастранс / Facebook

У 2017 році КП«Київпастранс» провів 13 тендерів на реконструкцію трамвайних колій. Дванадцять з них вигравало АРП«Софія», а тринадцятий тендер – ТОВ «Транселектропроект». Компанія «Софія» виграє та бере участь лише у тендерах «Київпастрансу». Загалом було виграно тендерів на суму 70 млн грн, проте лише на проектування.

Директором монополіста Київпастрансу АРП «Софія» є Артем Щипський. В минулому він був режисером монтажу на телеканалах, а тепер керує проектувальниками. Засновником компанії є Віктор Рафальський, чий племінник – начальник будівництва та утримання об’єктів транспорту та допоміжної інфраструктури «Київпастрансу», Юрій Курбаль. Родичі стверджують, що не знають один одного. Оскільки зв’язок дядько-племінник не можна позначити як близькі родинні стосунки, оскаржувати тендери за цією ознакою неможливо.

Для виграшу у тендерах були також створені штучні конкуренти. Компанія «Софія» постійно змагається за виконання робіт з «Транселектропроектом» та проектним бюро «Розмисл». «Наші гроші» виявили, що засновниця ТОВ «Транселектропроект» працює в офісі АРП «Софія». У свою чергу, бюро «Розмисл» створене працівниками харківського «Інституту проектування інфраструктури транспорту», який на субпідряді виконує роботи для монополіста АРП «Софія».

Окрім цього, на будівельних тендерах також перемагає двоюрідний брат Курбаля, Євгеній Рафільський з компаніями «Дельта-Буд» та пов’язаним з ним будівельним підприємством «Караван». Загалом виграно тендерів на суму 36 млн грн.

Додамо, що з доходом 113 тис. грн на рік Курбаль зводить будинок, який декларує, як незавершений та площею 150 кв. м, хоча насправді будинок ззовні виглядає цілком завершеним і має більшу площу, стверджують журналісти.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button