Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Гостиний двір взимку 2018 року. Фото: Ігор Розкладай / Facebook

21 січня цього року право власності на Гостиний двір було зареєстровано за Фондом держмайна України. Про це повідомляють Наші гроші з посиланням на держреєстр речових прав на нерухоме майно.

Гостиний двір на Контрактовій площі – будівля 1809 року у стилі класицизму. Із 1994 року він перебував в оренді «Укрреставрації», строк якої мав закінчитися у 2019 році.

У 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров виключив будівлю зі списку пам’ятників архітектури, а наступного року КМДА дозволило «Укрреставрації» реконструювати Гостиний двір під торговельно-офісний центр.

Кияни та активісти рухів «Збережи старий Київ» і «Право на місто» виступили з акціями протесту проти перебудови Гостиного двору. Зокрема, протестувальники окупували внутрішній двір, який досі був закритий для відвідувачів. Там облаштували імпровізований громадський простір, в якому проводили концерти та інші творчі події.

Учасники протестів проти перетворення Гостиного двору на торговельно-офісний центр. Фото: Віктор Крук / facebook.com/HostynnyiDvir

У 2014-2018 рішеннями судів було скасовано дозволи на виконання будівельних робіт, розірвано договір оренди, відновлено охоронний статус пам’ятки та повернуто будівлю державі.

Зараз Гостиний двір перебуває в незавершеному стані, без вікон і штукатурки, огороджений будівельним парканом. На новорічні свята на нього причепили бантик.

Читайте також: Депутати, громадські діячі та радник мера про майбутнє Гостиного двору

Стан внутрішнього двору будівлі у 2016 році. Фото: facebook.com/HostynnyiDvir

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button