Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проект ЖК Tourbillon

На вихідних, 4-5 травня, мешканці Солом’янського району вийшли на мітинг проти забудови Протасового Яру, яка передбачатиме і знищення парку, цінного для місцевої громади. Девелопер ТОВ «Дайтона Груп» нещодавно отримав дозвіл на зведення тут трьох 30-поверхових житлово-офісних будинків з власним торговельним центром. Квартири в ЖК Tourbillon вже продаються, вартість квадратного метра розпочинається з 24 000 гривень й досягає 39 000 гривень у дворівневих квартирах.

Після акції протесту забудовник опублікував розлогий коментар стосовно змін на Протасовому Яру. Зазначається, що за вирубування дерев у бюджет міста сплачено 15 мільйонів гривень. Сам же парк став занедбаним через киян, вважають у компанії.

«Так звана “паркова зона” насправді є невпорядкованим стрімких схилом, порослим у хаотичному порядку деревами, кущами і бур’янами. Стараннями людей зелена зона перетворюється на звалище – скрізь розкидане сміття, побутові відходи, зустрічаються залишки багаття, без належних заходів безпеки. Гуляти з дітьми та відпочивати тут не тільки неможливо, але навіть небезпечно».

Натомість на місці недоглянутих та напіваварійних хащ буде створено нову зелену зону. Проте в коментарі не має жодної згадки, чи буде вона громадською. Обіцяють, що нові дерева будуть гіпоалергеними та поліпшать якість парку. Також передбачено будівництво чотирирівневого внутрішнього паркінгу, який має позбавити двір від парковок.

Проект ЖК Tourbillon

У коментарі компанія апелює до українського законодавства та кілька разів наголошує на тому, що всі дозволи на будівництво законні. Нагадаємо, нещодавно КМДА порекомендувала забудовнику ділянки зупинити роботи. Планується обстежити ділянку: перевірити її межі та встановлення паркану відповідно до дозвільних документів. Також обстежать стан будівлі Інституту Амосова, який розташований поряд із забудовою. Компанія не прокоментувала позицію КМДА.

Також забудовник стверджує, що відкритий до спілкування.

«Ми готові вислухати всі побажання і пропозиції як від наших інвесторів, так і представників жителів району, які дійсно зацікавлені в поліпшенні якості проживання».

При цьому, не пояснюється, чому компанія змушена охороняти забудову «тітушками» від громадськості. Юрист Сергій Мельниченко наголошував, що  ділянка призначена для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови, тому будівництво житла на ній є незаконним.

«Ця забудова страшенно розізлила людей, які тут живуть — розповідає учасниця мітингу Світлана. — Сьогодні на акції ще не надто багато учасників, бо немало людей роз’їхалися на свята. Для нас Протасів — це оаза у задимленому місті, де ми всі гуляємо, відпочиваємо, дихаємо на повні груди. Забудовник стверджує, ніби він забрав захаращений пустир і наведе там красу, але мовчить про те, що ми постійно там прибираємо і висаджуємо нові дерева. Ви знаєте, немає більшої краси, ніж чисте повітря і багато зелені! І якщо ми дамо рубати її одному — то тут рубатимуть всі. І вони захочуть рубати, бо майже весь яр вже розпродали забудовникам. Але у Києві ще безліч закинутих заводів — йдіть і будуйте там!».

ЖК Tourbillon

За словами журналіста Михайла Погребиського, бенефіціаром дніпровської компанії «Дайтона Груп» є Володимир Ясько. Він керує компанією «Інтенсив ресурс», кінцевий бенефіціар якої – Геннадій Корбан. У 2014-2015 році Корбан обіймав посаду заступника Ігоря Коломойського, коли той очолював Дніпропетровську ОДА.

Читайте також наш репортаж: «Оаза в задимленому місті: про що говорили на мітингу проти забудови Протасового Яру»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button