Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На днях захисники «тарілки», невизнаної пам’ятки радянського модернізму, презентували альтернативний проект її реставрації. Вони кажуть, що цей проект, начебто, сподобався девелоперській компанії Mandarin Plaza Group, яка орендує цю будівлю — але зовсім не впевнені, що вона буде його втілювати.


«Проект ми не бачили і досі»

89-річний архітектор Флоріан Юр’єв, автор будівлі Інституту науково-технічної та економічної інформації, майже два роки бореться за її реставрацію. В цьому його одразу підтримала архітектурна спільнота #Savekyivmodernism.  

Результати, за його словами, поки не радують: споруда торгового центру Ocean Mall, яку зводить девелопер, підступає до «тарілки» все ближче. «На жаль, забудовникам зовсім не потрібна наука, — нарікав архітектор на презентації реставраційного проекту, — їм потрібні лише розваги і торгівля. Він (власник Ocean Mall, бізнесмен Вагіф Алієв — ред.) з самого початку хотів перетворити «тарілку» на парадний вхід до свого торговельного центру, а концертну залу з унікальною акустикою — зробити ігорною».

Фото: skyscrapercity.com

Хоча ще нещодавно здавалося, що обом сторонам вдалося дійти згоди. Так, минулої осені під час презентації проекту ТРЦ Ocean Mall девелопери запевнили, що «тарілку» відновлять під авторським наглядом Юр’єва і тут відкриється науково-освітній простір, а проект її реставрації «вже майже готовий».  

Але, як розповідає архітектор Олексій Биков, співавтор проекту реставрації, на цьому все і закінчилося — забудовник, за його словами, майже повністю втратив інтерес до пропозицій зі збереження оригінальної «тарілки» й обмежувався ввічливими запевненнями, що її захисникам нема чого хвилюватися.

«Обіцяний проект ми не бачили і досі, — каже Биков. — Хоча ознайомитися із ним неодноразово просили не лише ми, але й міністерка освіти Лілія Гриневич. Та все марно, у компанії нікому нічого не показують — і про остаточні плани девелопера щодо інституту знає тільки він».

Фото взято з сайту проекту реставрації

Реконструкція Шредінгера

При цьому, за словами архітекторів, у самій будівлі вже давно не ведуться жодні ремонтні роботи — та й ті, що були, справляли у активістів таке враження, ніби їх робили просто навмання. Зараз «тарілка» огороджена парканом, а в її концертній залі були зняті всі глядацькі крісла — хоча «демонтажники» й самі не могли пояснити, навіщо вони це роблять і що ж буде далі.  

«Як виглядатиме будівля після “капітального ремонту”, не розповіли ані нам, ані представникам Міністерства освіти, — продовжує Биков. — Ми бачили лише візуалізації, які девелопер викладав у загальний доступ, але наскільки вони реалістичні — нам також не пояснювали».

Остання зустріч із девелопером відбулась у березні, на персональній виставці Юр’єва, куди був запрошений і Алієв. Він охоче поспілкувався з архітектором та уважно ознайомився із запропонованим проектом реставрації — і навіть пообіцяв, що втілюватиме лише його.    

Рендер взятий з сайту проекту реставрації

«Слід визнати, що девелопер щоразу ніби охоче зустрічається із нами, — веде далі Биков, — але за всіма його обіцянками нічого не стоїть. Так було і останнього разу: “Все, класний проект, беремо і завтра починаємо!”. І знову на кілька місяців западає тиша…»

На цю «непробивність» — вже доволі втомлено — нарікає і сам Юр’єв, кажучи, що захисникам «тарілки» щоразу доводиться ніби битися головою об стіни. Мовляв, до забудовника вже зверталася Спілка музикантів України з проханням не реконструювати акустичну залу; Національна спілка архітекторів і особисто — академік Борис Патон, який просив зберегти «унікальний для країни будівельний об’єкт». І знову — жодної реакції.

Рендер взятий з сайту проекту реставрації

Архітектор Слава Балбек, ще один співавтор проекту реставрації, оцінив її у більше ніж 800 тисяч доларів. Але все це знову таки упирається в подальші плани забудовника: будівля інституту перебуватиме в його оренді ще 47 років, тож лише він зможе або вкласти гроші у цю реставрацію, або залучити до неї інших інвесторів, або зробити все по-своєму — і зовсім не те, на що сподіваються захисники київського модернізму…  

«Хмарочос» звернувся за коментарем до девелоперської компанії, але на момент публікації матеріалу відповіді не отримав.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button