Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ніч гіпнотичного техно

П’ятниця–субота. Мінімал-техно просто з Берліна.

Цієї п’ятниці в клубі Piver Port ставитиме музику іспанський діджей Leiras, що зараз грає в провідних клубах Берліна – Tresor, Griessmuehle та Berghain. Його музика – це гіпнотична електроніка, а власний лейбл діджея Ownlife просуває мінімал техно, в якому ті ж гіпномотиви поєднуються з класикою жанру. «Хмарочос» радить послухати свіжий сет артиста за посиланням.


Місце: River Port / вулиця Нижній Вал, 67

Дата: п’ятниця, 24 травня

Час: 23:00–09:00

Вартість: 200 гривень на вході


Що відомо про локацію

River Port з’явився на березі Дніпра як продовження бару Gnezdo у 2016 році. Локації бракувало місця для танців. Спочатку на місці клубу був пустир з купою сміття, власникам довелося навіть самостійно завозити пісок, а перші танцювальні майданчики клубу виготовляли з морських контейнерів. Зараз River Port – це перевірений заклад з промисловим краєвидом посеред промзони. Клуб ставить за мету, зокрема, перетворення незрозумілого андеграунду в зрозумілий танцювальний жанр.

Відкриття п’ятого сезону на ПБК

П’ятниця–субота. Хвилі гедонізму.

П’ятий сезон клубу Південний берег Києва відкривають артисти зі сцени американського фестивалю Burning Man! Oceanvs Orientalis – колектив зі східними мотивами у музиці; KMLN – поєднання мінімал техно і саундтреку до міжпланетних мандрів; українці THE BEST PART OF THE TRIP –міксують електроніку, фанк та психоделічний рок. Вистпуатимуть також Love’n’Joy – амбітний український інді-рок гурт, який уже можна знайти на вінілі. Організатори обіцяють два дні поспіль вкривати гостей хвилями гедонізму.


Місце: Труханів острів

Дата: п’ятниця, 24 травня

Час: 22:00–6:00

Вартість: 150–250 гривень на вході


Що відомо про локацію

Південний Берег Києва – це простір-трансформер на Трухановому острові, який нещодавно визнали заказником. Вдень ПБК працює як пляж, вночі – як осередок нічного життя просто неба. Тут проводять покази арт-хаус фільмів, джазові вечори, вінілові пікніки, а також щорічний Hedonism Festival. З минулого року в’їзд на територію Труханового острова для автомобілів закрито цілодобово.

Виставка в новому арт-просторі на Ярвалу

Субота. Запам’ятайте нове місце та шануйте мир.

У новому арт-просторі Set відбудеться виставка шведської мисткині Маріанни Холенштайн «Стан людини». Її ключовим перфомансом став «Поміж рядків», який демонстрували у Франції, Німеччині та інших європейських країнах. Голенштайн рефлексує листування философині єврейського походження Анни Арендт з її чоловіком Генріхом Блюхером, психіатром та філософом Карлом Ясперсом, кабалістом Гершомом Шолемом. У фокусі експозиції – тема Голокосту. Курує виставку Костянтин Дорошенко.


Місце: Мистецький простір Set/вулиця Ярославів Вал, 14

Дата: субота 25 травня–середа 10 липня

Час: 12:00–21:00, понеділок – вихідний

Що відомо про локацію

Арт-простір Set задумано як простір без ідеології, де митці західних і східних півкуль обмінюватимуться досвідом, здобутим у різних умовах. Основою виставкової діяльності Set зазначають діалог між представниками різних ідей, стилів і шкіл сучасного мистецтва. 24 травня відбудеться офіційне відкриття локації.

Кінофестиваль «Молодість»

Субота–неділя. Дев’ять днів, двісті фільмів і ксеноморфи.

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» відбудеться вже у сорок восьмий раз. Це значить, що на столицю чекають дев’ять днів сучасного кінематографу. У програмі зазначено майже 200 фільмів, міжнародна, національна конкурсна програма, сектор ЛГБТ+-кіно, а також виставка художника фільму «Чужий» Г.Р. Ґіґера. Фестиваль буде здебільшого базуватись у кінотеатрі «Київ», якому цього року довелося непереливки. Відкриватиме подію стрічка «У джазі тільки дівчата», яку Американський кіноінститут визнав найкращою комедією США всіх часів.


Місце: Уточнюйте залежно від фільму

Дата: Субота 25 травня – неділя 2 червня

Вартість: 60–110 гривень


Ярмарок мистецтва до річниці Bauhaus

Субота. Подія для всіх, у кого вдома є стілець та чайник.

У 2019-му світ відзначає сто років напряму Баугауз, без якого ми навряд би знали промисловий дизайн таким, яким він нині є. Баугауз змінив вигляд і інтер’єрів, і вулиць, і книг, і предметів, і будівель. Тож в креативному просторі IZONE організовують тематичний марок BAZARt, де обіцяють лекцію від арт-директора простору Андрія Горохова про міфи Баугаузу, а також окремий тематичний мистецький майданчик. Можна буде перетнутися з молодими митцями і насолодитися також баром на відкритій терасі, їжею та музикою.


Місце: IZONE / вулиця Набережно-Лугова, 8

Дата: Субота, 25 травня

Час: 12:00 – 20:00

Вартість: вхід вільний


Що відомо про локацію

Креативний простір IZONE відкрився у 2014 році на території Київського суднобудівного заводу. Тоді її команда лише починала освоювати чотириповерхову будівлю колишньої заводської лабораторії. Сьогодні площа хабу розширилася до двох тисяч квадратних метрів. Зараз тут працює коворкінг і творчі майстерні, відбуваються лекції, виставки і ярмарки, а сама локація згадується в зарубіжних путівниках по Києву.

Техно-блюз у ПК «Куренівка»

Субота. Час танцювати під білоруську музику!

Молодий ПК «Куренівка» кличе танцювати під сет білоруського гурту Intelligency. Ці хлопці виконують техно-блюз. Пишуть, що кожен концерт група проводить у три хвилі – спочатку виступає увесь колектив, потім двоє музикантів, а потім починається техно-сет. Минулого року під Рибальським мостом вони провели безкоштовну вечірку з серії «Вуличні танці», а згодом презентували ЕР Hedonism у клубі Mezzanine. Пслухати виконавця можна тут.


Місце: вулиця Костянтинівська, 73

Дата: субота, 25 травня

Час: з 19:30

Вартість: вхід вільний


Що відомо про локацію

Палац культури «Куренівка» відкрився два тижні тому на території колишнього Київського автомобільно-ремонтного заводу. Бьорнери з березня власноруч ламали стіни, стелили підлогу, будували майстерні, саджали рослини, приймали речі на повторне застосування та створювали арт-об’єкти, щоб відкрити палац культури як він є. У ПК «Куренівка» облаштовано вісім зон, де свої ідеї втілюватимуть 80 арт-проектів. А сам Burning Man – це щорічний фестиваль у пустелі Блек-Рок, що пропагує свободу та самовираження. 2017 року Олександр Овсянко, будівельник й випускник урбаністичної школи CANactions, відвідав фест вдруге і розповів «Хмарочосу», як українська команда фестивалю зводила свою першу «Куренівку» – тоді це був екологічний табір.

Презентація книги про архітектуру міжвоєнного Києва

Понеділок. Йдеться про книжку, заради якої довелося справді побігати.

Щоб написати книгу «Архитектура межвоенного Киева. Школы. Ясли. Детсады», Семен Широчин кілька років відновлював дані стосовно проектів будівництва закладів: це імена авторів, начальників та будівельників, точні дати, аналіз незведених проектів. Дитячі садки Широчин розглянув у контексті підготовки до війни, заборони абортів, емансипації жінки та розвитку патріархату. В пошуках даних досліднику навіть довелося тікати через паркан! У понеділок можна буде нарешті взяти виданя до рук та спитати в автора деталі. До речі, архітектурі міжвоєнного Києва Широчин пообіцяв присвятити цілу серію.


Місце: Бібліотека імені В.Заболотного / проспект Перемоги, 50

Дата: понеділок, 27 травня

Час: 19:00–20:00

Вартість: вхід вільний


Що відомо про локацію

Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені Володимира Заболотного раніше розташовувалася у Гостиному дворі, а зараз – у модерністській будівлі. Архітектор Заболотний був першим президентом Академії архітектури УРСР і одним з перших зібрав ункальну архітектурну бібліотеку в Україні.

Космічна лекція з телескопом у бібліотеці КПІ

Середа. А що там, поза Сонячної системи?

У середу двоє працівників Головної астрономічної обсерваторії НАН України проведуть лекцію «Екзопланети. Планетні системи біля інших зір». Нагадаємо, що екзопланета – це космічне тіло поза Сонячною системою, на якому теоретично можливе життя. Першу планету біля іншої зорі було відкрито у 1955 році, а сьогодні астрономи налічили вже близько чотирьох тисяч екзопланет. Лектори Юліана Кузнєцова і Максим Андреєв заглиблять відвідувачів у тему. Якщо погода не підведе, то на майданчику перед бібліотекою також можна буде з професійним супроводом роздивитися космос у телескоп CELESTRON 8. До речі, в цей же день у бібліотеці відкривається простір «Освітніх студій Гретера і Криванека» – читайте більше про цей та кілька інших проектів у нашому матеріалі.


Місце: Культурно-освітній центр на першому поверсі бібліотеки КПІ / проспект Перемоги, 37

Дата: середа, 29 травня

Час: 20:00–22:00

Що відомо про локацію

Бібліотеку КПІ на Площі знань збудували у 1979 році. До цього вона знаходилася в різних приміщеннях Політеху, зокрема, в одній з башт головного корпусу. Дальні стіни чотирьох холів бібліотеки розписав монументаліст Володимир Пасивенко. Ці панно знизу догори зображають висхідний шлях людства в історії: стіна першого поверху розписана в тематиці «Людина і вогонь», а останнього — «Людина і космос». Сьогодні в фонді бібліотеки нараховується щонайменше 2 млн 700 тис. видань, які зберігають на шести поверхах і в підвальному книгосховищі. Про модерністську забудову студмістечка КПІ читайте більше у статті Семена Широчина.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button