Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Міст, що з’єднує Володимирську гірку та оглядовий майданчик поблизу Арки дружби народів, як і обіцяв Віталій Кличко, встигли завершити до Дня Києва, який цьогоріч святкують 26 травня. Напередодні ввечері мер офіційно відкрив міст та навіть пострибав на ньому, щоб довести надійність конструкції.

усі фото: Вероніка Луцька

Віталій Кличко відкривав міст зі сторони Володимирської гірки. У своїй промові він наголосив на унікальності проекту, плани реалізації якого існували більше ста років. Мер також зазначив, що під час будівництва, що тривало п’ять місяців, у ЗМІ з’являлося багато маніпуляцій стосовно необхідності моста та його вартості. «Вартість моста майже не змінилась – це 275 мільйонів. Ще 90 млн пішло на благоустрій навколо, зокрема, фонтан. Колись Київ був містом семи фонтанів, і ми починаємо це відроджувати. Укріплення схилів коштувало ще 55 млн» – зазначив Кличко. Згодом, після вигуку «Арка дружби народів, ви мене чуєте?» вирушив до іншого кінця моста, щоб нарешті запустити на нього натовп киян.

У центрі мосту Віталій Кличко зупинився, щоб розказати більше про скляні оглядові майданчики. За його словами, вони витримують навантаження у тисячу кілограм на квадратний метр. Щоб розвіяти будь-які сумніви, мер пострибав на склі зі своїм братом Володимиром. Міст, до слова, від цього злегка завібрував.

Фінальна довжина мосту склала 212 метрів. Висота його опор – 22 та 32 метри. Проект розробило ТОВ «Проектні системи ЛТД» під керівництвом архітектора Андрія Миргородського. Загальна вартість мосту з укріпленням схилів та облаштуванням території навколо склала 420 млн гривень. Частина коштів на його будівництво – 132 мільйони – переспрямували з бюджету на реконструкцію Київського зоопарку. За проект мосту розробники отримали 12 мільйонів гривень, хоча за результатами тендеру мали отримати два мільйони.

Раніше Міністерство культури надіслало до КМДА лист, у якому разом з комітетом ЮНЕСКО порекомендувало зупинити будівництво мосту. Після цього заступник голови КМДА Олександр Спасибко заявив, що підстав для призупинення будівництва немає.

Ще один скандал був пов`язаний з проектом моста. Нещодавно швейцарське архітектурне бюро заявило, що концепцію проекту моста взяли у них, не заплативши. Представник КМДА та архітектор Андрій Миргородський ці звинувачення заперечують. Окрім цього, за шість років міська адміністрація так і не перерахувала гроші призерам та учасникам архітектурного конкурсу, зокрема і за швейцарський проект.

Читайте також: Чи потрібен велопішохідний міст над Володимирським узвозом? Відповідають автор проекту та експерти

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23419 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button