Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 272 днів. За цей час ми опублікували 23448 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зіменсштадт. Фото: Google Maps

Концерн Siemens вкладе 600 мільйонів євро у будівництво «розумного міста» на ділянці у 70 гектарів на околиці Берліна. Муніципальна влада й місцеві мешканці побоюються, що це призведе до джентрифікації району, пише CityLab.

Йдеться про ревіталізацію ділянки, якою компанія володіла ще з 1897 року. До Другої світової війни тут було житло для працівників заводів Siemens. Компанія навіть побудувала 4,5-кілометровий відрізок залізниці. Після розділення Берліну концерн перебазувався до Мюнхена, і район Зіменсштадт потроху почав занепадати.

Зіменсштадт на Google Maps

Концепція Siemensstadt 2.0 передбачає будівництво кампусу, в якому розмістяться нові виробничі бази Siemens, інноваційні хаби, центри для стартапів тощо. Буде збудовано близько 3000 квартир, дитячі садки, школи, парки, ресторани, готелі, магазини. Компанія планує відновити закинуту залізничну гілку. Все це базуватиметься на засадах сталого розвитку, відновлюваної енергетики та цифрової інфраструктури.

Наприкінці 2018 року Берлін і Siemens підписали декларацію про наміри. Місто погодилося інвестувати 1,5 мільйона євро в розбудову інфраструктури. Цього літа Siemens запросила 15 архітектурних бюро розробити ідеї нового району. Будівництво планують почати наприкінці 2021 року.

Передпроєктна пропозиція. Зображення: Siemens

Місцеві мешканці ставляться до планів Siemens переважно з ентузіазмом, але є й побоювання, що проєкт запустить процес джентрифікації, що призведе до заселення високооплачуваних спеціалістів та, відповідно, зростання цін на оренду житла. Саме такий процес, у майже не контрольованих масштабах, зараз відбувається у низці міст Каліфорнії: зокрема, через це у Сан-Франциско й Лос-Анджелесі стрімко збільшується кількість безпритульних.

За шість кілометрів від Зіменсштадту розташовано аеропорт Теґель, який планують вивести з експлуатації після відкриття нового аеропорту Бранденбурґ. Натомість Теґель можуть перетворити на своєрідний IT-хаб. Разом із проєктом Siemensstadt 2.0 він може утворити новий міський кластер із 20 тисячами робочих місць та житлом для 25 тисяч осіб.

Зіменсштадт. Фото: Google Maps

Лідери району ініціювали дослідження, яке має виявити, наскільки реальною є загроза джентрифікації з огляду на правила зонування, які діють у Берліні. Також у місті специфічна ситуація з орендою житла, вартість якої жорстко контролюється муніципалітетом. Зокрема, нещодавно запровадили п’ятирічний мораторій на підвищення вартості оренди.

Плани Siemens порівнюють із минулорічним прецедентом у районі Кройцберґ, де компанія Google вирішила збудувати кампус. Така ідея спричинила масові протести й від неї довелося відмовитися. Та слід зазначити, що Кройцберґ вже є процвітаючим і вкрай популярним районом, розташованим поблизу центра міста, тож приваблювати до нього нових мешканців – зайве. У випадку із Зіменсштадтом ситуація кардинально інакша.

Siemens стверджує, що постійно залучатиме місцевих мешканців до обговорення проєкту. Також обіцяє зарезервувати 30% житла для малозабезпечених містян.

Читайте також: 2018 рік назвали роком скептицизму до smart city. Чому?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button