Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/veganohooligano.od.ua

Днями Vegano Hooligano оголосив про закриття «київської мережі». Після цього сторінку Vegano Hooligano Family у Facebook було видалено, як і особисту сторінку засновника та ідейного керівника мережі Рудольфа Краєвського.

«Друзі, вже сьомий рік ми працюємо для Вас, для тварин, для планети. Сьогодні ми кажемо Не Прощавай! Але на певний період, для того щоб стати кращими для Вас, ми зачиняємо нашу Київську мережу закладів. Ми обіцяємо повернутися оновленими, кращими та доступнішими», – наразі це повідомлення є лише на сайті veganohooligano.com.ua.

Дорога оренда

У коментарі «Хмарочосу» Рудольф Краєвський повідомив, що причиною закриття закладів стала надто дорога оренда, вартість якої можна порівняти з вартістю оренди в європейських містах. Він каже, що спробував піднімати ціни на їжу, потім розробив нову стратегію розвитку мережі, але з цією стратегією «орендодавці були незгодні».

«Немає сенсу робити щось хороше для тварин», – нарікає Краєвський.

Він також зазначив, що втомився від самої назви бренду, оскільки вона провокаційна, і «не дуже добре грати на емоціях». Тому він планує провести ренеймінг та ребрендинг і запустити новий проєкт під новою назвою.

Іншою причиною закриття мережі Краєвський назвав «відсутність консолідації колег по ринку».

Рудольф Краєвський. Фото: facebook.com/veganohooligano.od.ua

Історії співробітників

Водночас колишні співробітники Vegano Hooligano звинуватили Краєвського у систематичній невиплаті зарплат. «Хмарочос» сконтактував із деякими з них, і вони повідомили, що опублікують лише спільну заяву.

Згодом вони створили Facebook-сторінку «Рудольф Краєвський – аферист», в якій оприлюднили історії десятьох людей, які так чи інакше співпрацювали з Vegano Hooligano. Вони стверджують, що Рудольф Краєвський (Сергій Ковальов) використав ідею гуманного ставлення до тварин, яка їх усіх об’єднувала, «щоб прикрити та покрити свої особисті та бізнес-інтереси».

Завідувачка закладом Діана стверджує, що їй винні 5500 гривень. Вона працювала у Vegano Hooligano з квітня цього року і майже до закриття у жовтні.

«Проблеми із невиплатами почалися влітку, коли каси були погані… Замість щотижневої виплати суми за фактично відпрацьований час, виплачувалося по 100-500 гривень, залежно від наявної готівки в касі. Іноді вдавалося випросити більше. Але потрібно було реально клянчити. При тому, що гроші тобою зароблені.

В якийсь момент Рудольф сказав, що підозрює одну з працівниць у вживанні наркотиків. Я стала більш уважно до неї приглядатися, та з часом він сказав, що підозрює ще кількох людей. У тому числі й мене.

Команда вирішила звільнитися через те, що зарплатня не виплачується (і невідомо, коли виплатиться) і через звинувачення у наркоманії.

… Було відкрито дві точки у ТЦ Піраміда і Дрім Таун. Гроші Рудольф власні не вкладав. Наскільки мені відомо, то була розстрочка від орендодавця.

Під час останньої розмови з Рудольфом він сказав, що ми халявили, погано працювали і всі маємо залежність від наркотиків. І що, власне, це ми занапастили його бізнес. І ще, що він молитиметься, щоб в нас все було добре. І що любить нас. На прохання виплатити зарплату сказав, що він нас оштрафує і виплатить менше».

Костянтин, засновник та співвласник екопростору «Скворечник» пише, що організував разом із Рудольфом фестиваль Kyiv Vegan Boom у вересні цього року. За тиждень до фестивалю Краєвський поїхав, і вся організація перейшла на Костянтина і ще кількох осіб. Виручка була достатнью, щоб покрити витрати, але вся вона пішла на рахунок Рудольфа. Наразі борг Костянтину, за його словами, складає 10 000 гривень.

«Треба потерпіти заради тварин»

Владислава (Лада) пише, що влаштувалась адміністраторкою у Vegano Hooligano у 16 років і працювала там близько двох місяців. За її словами, зарплату спершу брали з каси, потім її доводилося випрошувати. Одного разу Рудольф відчитав її за те, що вона захворіла. За деякий час вона дізналася від інших, що Рудольф вважає її «головною наркоманкою».

«На всі питання (організаційні або щодо зарплати) він продовжував відповідати дуже розмито і переважно фразами з Біблії. Також він періодично надсилав в чат відео, в яких говорив, що якщо ми підемо, то зрадимо не його, а тварин… На момент, коли я звільнилася, він був мені винен 6600 гривень…

…Потім він попросив мене здати тест на наркотики… Звинувачував мене в тому, що я хамила гостям, хоча є безліч свідків, які бачили, що я цього ні разу не робила, в якийсь момент він почав молитися і намагатися мене обійняти… Коли він зрозумів, що мене це не особливо вражає, то сказав, що грошей він мені зараз не дасть і взагалі, він всіх оштрафує, тому що ми “зламали” йому бізнес».

Фото: facebook.com/veganohooligano.if.ua

Тамара, бізнес-партнерка, яка стверджує, що Краєвський винен їй 615 доларів та 6410 гривень, також розповідає про Ладу.

«Була історія на фестивалі Kyiv Vegan Boom у вересні, коли співробітниця Vegano Hooligano Лада не могла отримати свою зарплату і у неї не було грошей заплатити за проїзд додому…, і я взяла на себе сміливість звернутися до Рудольфа з питанням, чому він їй не платить. На моє запитання Рудольф сказав, що підозрює її у вживанні наркотиків, і впевнений, що ці гроші вона витратить на дозу», – пише Тамара.

Кухарка Каріна каже, що їй не виплатили зарплату з початку вересня, і борг наразі складає 8570 гривень.

«Він усім казав, що це тимчасові труднощі і треба трохи потерпіти заради тварин. Ну, окей, все терпіли. Далі я захворіла і близько тижня не була на роботі. Приходжу і дізнаюся, що ресторану не буде, ми всі наркомани, ми згубили його бізнес, відбувається ребрендинг і буде швидка healthy-мережа закладів», – пише Каріна.

«Я повністю розорився»

Краєвський підтвердив «Хмарочосу», що має борги перед співробітниками, але стверджує, що така невтішна фінансова ситуація склалась лише останнім часом. Він запевнив, що продовжує потроху виплачувати борги попри те, що «повністю розорився» – але з урахуванням штрафів «за бруд і нездоровий спосіб життя».

За його словами, співробітники самі «неякісно працювали, байдикували, нічого не робили, не виконували вимоги». Ті ж співробітники, які «дисципліновані й дотримуються здорового способу життя», за його словами, «розуміють ситуацію».

Заклади Vegano Hooligano в Одесі та Івано-Франківську продовжують працювати за франшизою і мають інших власників.

Фото зі сторінки facebook.com/Рудольф-Краєвський-аферист

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button