Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: new.pamyatky.kiev.ua

У суботу, 9 листопада, була знесена садиба ХІХ століття за адресою вул. Лабораторна,9-б, яка донедавна значилася у реєстрі культурних пам’яток міста.

Фотографії демонтажу колишньої пам’ятки оприлюднив киянин Єлисей Ходоловський.

«Зараз забудовник зносить її під будівництво четвертої вежі ЖК Metropole», — написав він.

З 2017 року цим особняком володіє девелоперська компанія SkyProject. Її бенефіціар — забудовник Олександр Глімбовський, тесть ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова, пише gazeta.ua.

Як повідомляв «Хмарочос», у січні девелопер зміг скасувати через суд охоронний статус цього будинку, отриманий у 2010 році від тодішнього Міністерства культури і туризму України.

Тоді Окружний адміністративний суд Києва дійшов висновку, що історична садиба не відповідає «критерію автентичності».

Як випливає з матеріалів справи, у своєму рішенні суддя послався на те, що ані Міністерство культури, ані Департамент культури КМДА так і не надіслали до суду жодних доказів чи підтверджуючих документів з цього приводу.

А відтак, на думку судді, чиновники не змогли довести, що будівля є пам’яткою архітектури.

Згодом Міністерство культури та Департамент охорони культурної спадщини програли забудовнику ще один суд, вже апеляційний.

«Під час апеляції Мінкульт дійсно захищав цей будинок, — розповіла “Хмарочосу” мешканка сусіднього будинку, яка відвідувала апеляційні засідання. — Вони наводили аргументи, чому внесли садибу в реєстр пам’яток — але суд на це не зважив і став на бік забудовника».

Минулого тижня в КМДА повідомили, що касаційне провадження у цій справі відкрив вже Верховний суд. Втім, поки що невідомо, чи відбулося хоч одне засідання — і чи було ухвалене якесь рішення.

Фото: Єлисей Ходоловський

Що має з’явитися на місці колишньої пам’ятки, також достеменно невідомо. Як стверджують мешканці сусіднього будинку, житловий комплекс, який зводять впритул до історичної забудови, досі не має місця для паркінгу та внутрішнього двору.

Мовляв, через це девелопер намагається розселити під знесення ще й їхню будівлю — і все ближче переставляє до неї будівельний паркан.

«Ще минулого року наші квартири обходила юристка від компанії, — згадує мешканка. — Вона передавала пропозицію девелопера викупити всі вісімнадцять осель у будинку. Зараз вони просто оточили нас парканом, фактично забравши нашу прибудинкову територію. Але слід враховувати, що більшість наших жителів — доволі похилого віку. Вони бояться конфліктувати з компанією, хоча й категорично відмовляються покидати будинок».

Зв’язатися з компанією SkyProject «Хмарочосу» наразі не вдалося.

Нагадаємо, що Окружний адміністративний суд також змусив Департамент архітектури КМДА видати іншій компанії Глімбовського дані на будівництво 35-поверхівки біля київського вокзалу.

Ще одна фірма Глімбовського придбала будинок на вулиці Рейтарській, 8Б. Після цього звідти були виселені галерея «Дукат» і арт-простір «Едукаторіум».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button