Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23602 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Монгольський бабак (тарбаган) вважається історично першим джерелом чумного мікробу. Фото: Claire O’Neill

У китайській провінції Внутрішня Монголія двоє людей захворіли на легеневу форму чуми. Наразі вони перебувають на лікуванні у Пекіні – один у стабільному стані, інший у критичному. В тих, хто контактував із хворими, не спостерігається жодних підозрілих симптомів, повідомляє Сіньхуа.

Це вже другий випадок чуми в Китаї цього року. У травні подружжя монголів заразилося чумним мікробом, з’ївши сиру нирку бабака – це вважається народним лікарським засобом. Тоді обоє загинули, пише CNN.

Чуму зазвичай вважають зниклою хворобою. З винайденням антибіотиків такі пандемії, як Чорна смерть, що в XIV сторіччі знищила близько половини населення Європи, пішли в минуле.

Та насправді випадки чуми у ХХІ столітті не настільки рідкісні, як може здатися. Всесвітня організація охорони здоров’я класифікує цю хворобу як таку, що відроджується.

Так, у 2010-2015 роках у світі було зафіксовано 3248 випадків зараження, із них 584 призвели до смерті. Найчастіше чумою хворіли у Демократичній Республіці Конго, у Перу та на Мадагаскарі. У США щороку трапляється кілька випадків захворювання – наприклад, 2015 року у штаті Колорадо від чуми померли дві людини.

Чума лишається загрозою, оскільки серед тварин періодично виникають епізоотії – спалахи інфекції. Головним резервуаром інфекції є гризуни, від яких чумний мікроб може потрапити до організму людини завдяки блохам. Дослідження вказують, що вперше чума виникла у популяціях монгольського бабака.

Без лікування смертність від чуми перевищує 90%. Ефективної вакцини немає, але в разі вчасного лікування антибіотиками (стрептоміцином) хворобу вдається вилікувати без ускладнень. Однак зараз спостерігаються випадки резистентності мікроба до антибіотиків.

Читайте також: Інфографіка: наскільки Україна підготовлена до епідемії?

Нагадаємо, що через низький рівень вакцинації, в Україні спалахнула епідемія кору, а від нещодавна побільшало випадків дифтерії.

Читайте також: Щеплення проти грипу в Києві: де зробити і як записатися?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button