Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 292 днів. За цей час ми опублікували 23594 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Pixabay

Станом на 28 жовтня в Україні зареєстровано 20 випадків дифтерії, із яких 18 – протягом жовтня. Про це повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я.

П’ять випадків дифтерії підтверджено лабораторно: в Луганській, Хмельницькій, Закарпатській, Тернопільській та Київській областях.

При цьому від дифтерії вакциновано менш як 60% дітей віком до року та лише близько половини дорослих.

Про перший випадок дифтерії в цьому сезоні повідомила першого серпня позаштатна інфекціоністка МОЗ Ольга Голубовська. Тоді захворіла 21-річна фармацевтка з Хмельницького. Вона вакцинувалася у дитинстві, але пропустила планове щеплення у 16 років.

В середині жовтня Ужгороді з симптомами дифтерії шпиталізували 15 іноземних студентів.

Потім на дифтерію захворів дев’ятирічний учень одного з ліцеїв Києва. У Центрі громадського здоров’я заявили, що дитина не мала вакцинації від дифтерії через відмову батьків, і допис про це міститься в медичній картці учня. Директорка ліцею запевняла 5 канал, що хлопчик мав усі щеплення.

Днями МОЗ повідомило про лабораторно підтверджений випадок дифтерії у 47-річного жителя Тернопільської області. Він вакцинувався два роки тому, але невідомо, чи мав щеплення до цього. Проте у МОЗ зазначають, що введена 2017 року вакцина таки запобігла ускладненням.

У МОЗ заявляють, що в Україні є 182 флакони сироватки – її вводять хворим для полегшення перебігу хвороби та зниження ризику летального результату. Про це повідомив гендиректор Центру громадського здоров’я Володимир Курпіта. Для лікування одного хворого в середньому використовують близько п’яти флаконів сироватки.

Хворобу викликає дифтерійна паличка, яка виробляє токсин. Збудник передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Симптоми дифтерії: біль у горлі, підвищення температури, набряк горла та сірий наліт на уражених органах, зокрема на мигдалинах. Через утворену в горлі плівку ковтання стає болісним. Якщо токсин потрапляє у кров і поширюється організмом, можуть бути уражені серце, нирки тощо.

За статистикою, 50 з 1000 інфікованих помирають. Саме через високу смертніть дифтерію важають небезпечнішою за кір. Важкий перебіг хвороби можливий за відсутності антитіл до токсину, які виробляються завдяки щепленню.

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні в 1991–1998 роках захворіло близько 20 тисяч осіб, близько 700 із них померли.

Дивіться інфографіку: Наскільки Україна підготовлена до епідемії?

Згідно з результатами дослідження The Wellcome Trust, половина українців не вірить у ефективність вакцинації. Це один із найнижчих рівнів довіри до щеплень в світі.

Нагадаємо, влітку 2017 році в Україні спалахнула епідемія кору, яку МОЗ пов’язує з масовою відмовою від вакцинацій. Станом на сьогодні, з того часу на кір захворіли понад 115 тисяч людей, 41 особа померла.

Читайте також: Щеплення проти грипу в Києві: де зробити і як записатися?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button